Kategorier
Nyheter

Minister Alfons Röblom vill lagstifta mot plastkassar på Åland från 2024

Vilka frågor bör folkvalda och ministrar lägga sin kraft på? Många skulle svara akuta problem som hotar vårt folk och samhälles fortlevnad. Detta tycks utvecklingsminister Alfons Röblom (HI) också hålla med om och han har nu beslutat om hårdare tag mot plastkassar – närmare bestämt tunna plastkassar för att bära varor.

Den förra landskapsregeringen höll under sin mandatperiod på med bankirföreningen Ålands Näringsliv, med konstiga avtal om att ”förbinda sig” att minska användningen av plastkassar. Ett antal åländska företag och föreningar hoppade på tåget och ville också vara med och briljera om att de hade för avsikt att minska användningen av plastkassar, däribland Sparhallen, S-Market och Emmaus.

Nu blir det hårdare nypor och ”avtalet” blir ännu konstigare. Om landskapsregeringen bedömer att de olydiga ålänningarna inte minskat sin användning av plastkassar tillräckligt när det blivit 2024 ska LR ta fram lagstiftning för att minska användningen.

Bland sina vapendragare hittar Röblom bland andra Liberalernas Rauli Lehtinen och Julia Birney, som tillsammans kämpat mot de fruktansvärda platskassarna i decennier, med krav på förbud. Lehtinen har sedermera gått över till Röbloms parti Hållbart Initiativ. Tjänstekvinna Sofie Dahlsten har också varit bland de ledande figurer som kräver förbud mot plastkassar och hela 1400 personer som bor på Åland uppges ha skrivit under ett medborgarinitiativ för förbud.