Kategorier
Nyheter

Minister viker sig för påtryckningar: Lovar att aldrig mer kritisera Ålands Radio

Ålands näringsminister Fredrik Karlström (M) fick sig härom dagen en riktig åthutning av den bidragsberoende radiokanalen Ålands Radio och lovar därför nu att han aldrig mer ska kritisera dem.

Via sina spioner hade Ålands Radio fått reda på att Karlström haft åsikter om deras verksamhet, som han luftat offentligt i en privat diskussionsgrupp för Moderaterna på Åland:

”Jag kan aldrig uttala mig om Ålands Radio utan att folk tar illa upp. Men ärligt talat tycker jag de kunde ansöka om att få vara med på finska presskonferenserna och ställa frågor som berör Åland.

Men det är klart de är ju bara 30 personer och pengarna går väl åt till att arrangera musikflätan och skicka minst två reportrar till Öspelen…”, skrev han i diskussionsgruppen.

Nu ångrar ministern att han hade mage att kritisera radiokanalen, eftersom deras reporter Felix Quarnström strax ringde upp för att genomföra en bitter intervju, där Quarnström ifrågasätter om Karlström är jävig, eftersom hans fru ska äga radiokanalen Steel FM, som han själv tidigare drev.

Quarnström intervjuade också Ålands Radios redaktionschef Camilla Karlsson-Henderson, som förkunnade för lyssnarna att Ålands Radio ”har en väldigt bred bevakning och bra nyhets- och aktualitetsbevakning”, och sedan hittade på vad Karlström hade skrivit för att kunna anklaga honom för att ljuga.

Även om Karlström underkastar sig Ålands Radios påtryckningar, tar han till sin egen blogg för att motivera sin kritik före han lovar evig tystnad:

”För det första så kan aldrig en åsikt vara jäv i ett demokratiskt samhälle. Däremot, som den TV-licensbetalare jag varit de senaste 20 åren, anser jag att jag kan uttala mig (särskilt på ett internt forum) om det jag är med och finansierar.”, skriver ministern.

”Tyvärr är det reportage som det här, som gör att de flesta politiker sällan vågar, vill eller väljer att uttalar sig kritiskt om Ålands Radio. Är det rätt väg att gå?”, frågar han sig.

Ålands Radio är inte oberoende, utan finansieras via tvångsmedel. Kanalen är också starkt kopplad till Socialdemokraterna på Åland och styrelseordförande är den socialdemokratiske politikern Mia Hanström, som tidigare använt sig av Ålands Radio som en privat plattform för att anklaga politiska motståndare för brott mot mänskligheten.

På bilden: Fredrik Karlström till vänster, Felix Quarnström till höger, foto: landskapsregeringen, YouTube