Kategorier
Nyheter

Misshandlade kvinna och tryckte gevärspipa i hennes panna – slipper undan med villkorlig dom

SALTVIK Ålands tingsrätt dömde en finsk man till endast 5 månaders villkorligt fängelse, efter att han invaderat en kvinnas bostad under natten och misshandlat henne med stryptag och våldsamma knuffar, samt tryckt ett laddat hagelgevär mot hennes panna och hotat att döda henne.

Brotten hade skett på julannandagen 2018 i Saltvik. Enligt åklagaren hade Henri Helminen attackerat kvinnan under natten när hon låg i sängen och tagit strypgrepp på henne med bägge nävar, kastat henne mot en vägg, hivat en tv mot henne så att den träffat hennes axel, knuffat henne mot en klädställning, slitit henne i känsliga delar, strypt henne igen, vridit hennes ansikte mot sig och spottat henne upprepade gånger i ansiktet, knuffat in henne i en dörrkam med huvudet först så att det svartnade för ögonen på henne, burit iväg henne och kastat henne ut ur huset mot en bil, knuffat in henne i ett bord, samt knuffat in henne med huvudet först i en vägg.

Misshandeln hade gett kvinnan skador över hela kroppen.

 

Grova mordhot

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 19/180

Åklagaren anklagade också Helminen för att i samma veva ha hållit ett hagelgevär och sagt till kvinnan ”om du inte flyttar på dig blåser jag huvudet av dig”, samt tryckt gevärspipan mot hennes panna och sagt ”du är så jävla äcklig så det skulle vara skönt att trycka av”. Vapnet var laddat och osäkrat.

Helminen stod också åtalad för ovarsam hantering och brott mot bestämmelserna om explosiva varor på grund av hur han haft sig med vapnet, samt hindrande av tjänsteman när han vägrat följa polisens order och stretat emot under gripandet.

 

Brottsoffret vägrade vittna

Helminen bestred anklagelserna om misshandel, dödshot och hindrande av tjänsteman, med hänvisning till att han på grund av sitt fylleri inte kunde minnas händelserna. Han erkände ovarsam hantering samt brott mot bestämmelserna om explosiva varor.

Kvinnan vägrade vittna mot Helminen i tingsrätten. Polisen hade tagit bilder av bostaden efter händelsen, där omkullkastade möbler och en sönderslagen dörr syns. På bilderna syns även kvinnan med en skador, sår och blodliknande fläckar på kläderna. På hennes hals syntes tydliga märken av strypgreppen. Även hagelgeväret, med två patroner inuti syns på polisens foton.

 

Inspelat samtal till alarmcentralen

Ur läkarintyget framgick att kvinnan uppgett att hon blivit strypt, misshandlad och fått huvudet slaget mot väggar och dörrkarmar. Det inspelade samtalet från kvinnan till alarmcentralen presenterades också som bevis för tingsrätten. Där hörs kvinnan bli slagen och bekräftar att hon blir misshandlad.

Helminen vägrade svara på frågor eller yttra sig i rätten. Istället fick tingsrätten ta ställning till det han sagt i polisförhör. Han hade sagt att han var berusad redan när han kom till Åland och att han inte mindes hur han tagit sig till kvinnans bostad. Han hade kommit ihåg att han slagit sönder möblemang. Han begrep att han varit i handgemäng på grund av sina egna skador och bulor.

Enligt Helminen hade han gått efter hagelgeväret, satt sig för att ladda ur skotten, kastat geväret bakom huset, och sedan suttit och väntat på polisen. Han trodde inte att han hotat kvinnan med vapnet, eller att han hotat med att skjuta sig själv eller polisen. Han ville minnas att han lugnt gick till polisen och inte gjorde mycket motstånd. Han uppskattade sin berusning till 3 promille.

Poliskvinnan som fick samtalet från alarmcentralen vittnade om att brottsoffret varit rädd för sitt liv och att det funnits en annan person på platsen. Polisen kunde inte komma ihåg vad den andra personen sagt, men att tonfallet varit hårt och aggressivt, samt att han kallade henne en h**a.

 

Vittnesmål vägde tungt

En polis som var med i patrullen som skickades till bostaden berättar att de fått information om en pågående misshandel och att en misstänkt man väntade på polisen med vapen redo. Mannen hade arresterats när polisen kom dit och varit väldigt upprörd och osammanhängande i sitt uppförande. Vapnet hade påträffats osäkrat och med skott i magasinet, men inte i loppet. Kvinnan hade varit i chock och gråtit, men polismannen kunde inte minnas att han sett några skador på henne.

Ett annat vittne var en vän till kvinnan, som berättade lite av vad hon hört när kvinnan senare på kvällen ringde för att prata. Vittnets berättelse var oumbärlig för rätten, eftersom kvinnan själv vägrade tala.

 

Hade förlikats tidigare

Tingsrätten ansåg det bevisat att Helminen kopplat strypgrepp på kvinnan, att han knuffat in henne i en dörrkarm med huvudet först och knuffat in henne i väggen med huvudet först. Åklagarens övriga beskrivning om misshandeln förkastades av tingsrätten. Helminen dömdes för misshandel.

Dödshotet med hagelgeväret ansågs också vara bevisat. Till vännen hade kvinnan berättat att Helminen lyft vapnet mot henne och sagt att hon var en h**a och inte förtjänade att leva. Helminen dömdes för olaga hot. Han dömdes också för ovarsam hantering och brott mot bestämmelserna om explosiva varor. Han friades från åtalet om hindrande av tjänsteman, då polisen inte längre kom ihåg att han skulle ha gjort något motstånd.

Ett förlikningsavtal presenterades för tingsrätten, där det framgick att Helminen bett sitt offer om ursäkt och ersatt hennes lidande. Detta godkändes av tingsrätten för strafflindring.

 

Lindrigt straff

Henri Ville Albert Helminen, född 1990, dömdes till endast 5 månaders villkorligt fängelse för misshandel, olaga hot, ovarsam hantering och brott mot bestämmelserna om explosiva varor. Han ska betala €600 i böter och hans hagelgevär och 16 skott förverkas till staten.