Kategorier
Nyheter

Misshandlade tre personer under holmgång i Mariehamn

PÅ FRI FOT Tingsrätten dömde Leif Mikael Lindberg, född 1997, till villkorligt fängelse för att under en och samma dag gett sig på och misshandlat tre olika personer på tre olika platser den 21 november 2016. I samband med en av misshandlarna hade han också uttalat olagliga hot mot sitt offer. 

Åklagaren presenterade bevis i form av polisfoton, beslagsprotokoll, och läkarintyg. Fyra personer var kallade att vittna. Lindberg nekade till alla anklagelser. Försvaret ville att Lindberg skulle dömas som otillräknelig eller nedsatt tillräknelig ifall tingsrätten fann honom skyldig till gärningarna.

 

Började tidigt på morgonen
Den första misshandeln skedde på morgonkvisten. En yngling satt på bussen då Lindberg kom och satte sig vid honom. Ynglingen var sedan tidigare bekant med Lindberg, då ynglingen ett par veckor tidigare blivit slagen av honom. Enligt ynglingen hade Lindberg sagt ”en massa konstiga saker som att han skulle slå sin lärare” och ynglingen hade på känn att Lindberg kanske skulle slå honom igen och därför stigit av bussen. Lindberg hade följt efter honom för att därefter ge sig på honom utanför Synsam, där han höll fast ynglingen och utdelade en mängd knytnävsslag i ansiktet på honom. Ynglingen sprang därifrån och stötte på en förbipasserande som hjälpte honom till polisstationen.

Lindberg berättade att han inte mindes något av händelsen. I förhör hade han flera gånger ändrat sin historia angående om han varit på bussen eller ej.

 

Fortsatte efter lunch
Den andra misshandeln ägde rum i en gymnasieskola i Mariehamn. Under skolans lunchpaus hade Lindberg följt efter ett par elever som gick för att röka. Eleverna hade tackat nej till Lindbergs sällskap flera gånger och efter ett tag hade Lindberg sagt att han förstod, men plötsligt levererat ett hårt slag mot en av elevernas hals. I handen hade han haft en fällkniv med ett utfällt verktyg eller kniv, men inte i låst läge. Det hade gjort ordentligt ont efter slaget.

Den andra eleven var kallad att vittna och bekräftade brottsoffrets historia. Också en lärare var kallad att vittna och berättade att han uppfattat att Lindberg inte förstått allvaret i situationen. Lindberg hade visat kniven för läraren, fällt ut den och berättat att han hotat med den.

Den attackerade eleven hade varit skärrad efter händelsen och orolig över att stöta på Lindberg.

 

Yngling sparkad i hakan
Den tredje misshandeln hade skett i Mariehamn klockan 14. En yngling hade suttit utanför Dillen när Lindberg kommit fram och börjat prata med honom. Oprovocerat och utan förvarning hade Lindberg sparkat med full kraft rakt i hakan på pojken och sedan följt upp med ett knytnävsslag på vardera kind och ett par smällar med öppen hand. I förundersökningen hade ynglingen sagt att Lindberg berättat för honom att han blivit avstängd från skolan och att han slagit en elev så att han nästan dog.

Ynglingen ringde sina föräldrar för att få hjälp och hans far kom strax därefter till platsen. Tingsrätten hade kallat ynglingens far att vittna, och han berättade att när han kom till platsen såg han Lindberg stå och hötta med fingret åt hans son. Därefter åkte de till polisen och sedan till sjukhuset. Pojken berättade att han blivit hotad av Lindberg ifall han skulle gå till polisen.

Pojken hade varit skärrad efter händelsen och det hade tagit länge före han vågade gå på stan ensam.

Lindberg mindes inte ifall han slagit pojken eller inte, men att han varit i skolan till klockan 15. Läraren som kallats som vittne berättade att Lindberg inte varit i skolan, då han tidigare blivit avvisad.

 

Ingen lindring för nedsatt tillräknelighet
Tingsrätten konstaterade i sin dom att Lindberg under huvudförhandlingen ”varit okoncentrerad, att han skrattat bort frågor  och inte verkat förstå situationens allvar”. Enligt tingsrätten var inte brotten eller straffen tillräckligt allvarliga för att motivera en sinnesundersökning, då en sådan skulle utgöra ”ett oskäligt stort intrång” i den anklagades frihet.

Tingsrätten dömde Leif Mikael Lindberg, född 1997, till 4 månaders och 15 dagars villkorligt fängelse för tre fall av misshandel och ett fall av olaga hot. Fällkniven förverkades till staten. Dessutom ska Lindberg ersätta sina brottsoffer sammanlagt €700 för sveda och värk.

 

Fräckt vittne ville ha euro
Fadern till brottsoffret i den andra misshandeln krävde €850 plus moms i ersättning för hela 18 timmars inkomstbortfall för att han åkte från jobbet för att rädda sin minderåriga son och sedan skjutsade honom till polisen och till sjukhuset samt för att han senare skjutsat honom. Tingsrätten konstaterade att fadern kunnat ordna skjutsandet på annat sätt ifall han hade haft så bråttom tillbaka till jobbet efter att hans son blivit misshandlad. Tingsrätten medgav vittnet endast €76 i ersättning för inkomstbortfall.

Vittnet hade dessutom haft fräckheten att kräva €377 i ersättning för inkomstbortfall för sitt deltagande i rättegången. Tingsrätten konstaterade att personen kallats att vittna först på eftermiddagen, men ändå kommit på morgonen och uppehållit sig i tingsrättens lokaler. Tingsrätten godkände €80 i inkomstbortfall.