Kategorier
Nyheter

30 dagars villkorligt fängelse för flera fall av misshandel samt strypning

Tingsrätten dömde letten Daniels Aleksejevs, officiellt född 2000, till 30 dagars villkorligt fängelse och 15 månaders övervakning efter att han utsatt åländska ynglingar och en skolficka för misshandel och dödshot. Åklagaren presenterade bevis i form av fotografier och läkarintyg och rätten hade kallat sex vittnen.

Enligt åtalets första punkt hade Aleksejevs 2015 gett sig på en yngling och brännmärkt honom i nacken med en upphettad nyckel. Aleksejevs erkände och parterna hade förlikats före rättegången.

 

Tog stryptag på flicka i Miramargaraget

Enligt åtalets andra punkt hade två skolflickor 2016 grälat i Miramargaraget, varav Aleksejevs lagt sig i och den ena flickan knuffat bort honom. Aleksejevs hade då tryckt upp flickan mot en vägg med underarmen mot hennes bröstkorg för att lugna henne, men därefter tagit ett stryptag på flickan medan han höll fast henne. Flera ungdomar var närvarande under strypningen, men endast en flicka vågade gå emellan.

 

Vittne ändrade sin berättelse

Flera vittnen hade i polisförhör berättat att Aleksejevs strypt flickan och att hon haft svårt att andas efter händelsen, men en person tog tillbaka det när denne vittnade i rätten. Vittnet som ändrade sig hade talat med Aleksejevs efter polisförhöret och påstod sig minnas händelserna bättre efter det. Aleksejevs hävdade att det var flickan som gett sig på honom och att han agerade i nödvärn genom att knuffa undan henne. Tingsrätten konstaterade att det är allmänt känt att vittnesutsagor till skillnad från vin inte blir bättre med tiden och fortsatte med att Aleksejevs själv blandat sig i förloppet och inte agerat i nödvärn.

 

Slog sovande yngling blodig

Åtalets fjärde punkt rörde en klassresa 2016 där Aleksejevs deltog. Skolungdomarna hade suttit och supit i ett rum på Scandic hotell i Västerås, tills pojken som hade rummet ledsnade och avslutade kalaset. Detta väckte vrede hos Aleksejevs och han fick hjälp av en skolflicka som bistod honom i att få nyckeln till pojkens rum från hotellets reception. Aleksejevs tog sig in i rummet och gav sig direkt på den sovande pojken med ett kraftigt knytnävsslag i tinningen, så att blodvite uppstod. Pojken vaknade och försökte värna sig, utan att förstå vad som pågick, medan Aleksejevs fortsatte attacken. Letten slog den omtumlade pojken i låret och därefter i skrevet före han avlägsnade sig tillsammans med flickan.

Aleksejevs erkände dådet, men menade att det var helt i hans rätt då en annan skolflicka efter att de blev utkörda från hotellrummet sagt till honom att pojken skulle ha våldtagit henne. Försvaret menade att Aleksejevs ”agerat av stark mänsklig medkänsla” och inte kunnat kontrollera sig. Tingsrätten konstaterade att Aleksejevs endast agerat på ett rykte som framförts av berusade klasskamrater, att han inte ertappat någon på bar gärning, att han haft tid att gå till receptionen för att skaffa rumsnyckeln, att han attackerat pojken direkt utan diskussion, samt att han ändrat sin historia efter det första polisförhöret utan att ge någon förklaring.

 

Försökte hota elev till tystnad

En tid efter att saken blivit polisärende hade Aleksejevs åter gett sig på pojken för att försöka hota honom till tystnad. Bägge gick på Godby högstadieskola och en dag i januari 2017 hade Aleksejevs rusat fram mot pojken och tryckt upp honom mot hans skåp i ett strypgrepp och hotat med att slå ihjäl honom ifall han inte slutade ”snacka skit”. Pojken hade haft ömt vid struphuvudet i flera dagar. Aleksejevs erkände dådet, men menade att hoten inte haft något att göra med polisundersökningen. Två elever såg händelsen och vittnade om det i rätten.

Daniels Aleksejevs
Daniels Aleksejevs

Tingsrätten dömde Daniel Aleksejevs, officiellt född 2000, till 30 dagars villkorligt fängelse för lindrig misshandel, två fall av misshandel samt ett fall av övergrepp i rättssak. Aleksejevs ska också ersätta flickan €500 för sveda och värk, samt ersätta pojken €700 för sveda och värk och €500 för lidande. Aleksejevs blir också skyldig till att ersätta sina offers rättegångskostnader på drygt €4300 samt ersätta staten €430 i bevisningskostnader.