Misstänker att han blev avskedad från MCA på grund av sina politiska åsikter

”För ett tag sedan blev jag uppsagd från mitt jobb. Jag kan inte säga att det kom som en direkt överraskning, MCA har trots allt en politiskt tillsatt styrelse. Det är svårt att passa in som man inte har ’rätt’ värderingar. Jag är inte speciellt besviken, jag har länge gått i tankarna att starta ett eget företag och nu blir det kanske gjort.”

Så inleder tidigare lagtingskandidaten Sam ”Knatte” Palén ett blogginlägg, där han berättar att han blivit uppsagd från sitt jobb som tekniker på Mariehamns Centralantenn (MCA). Han skriver att orsaken han gavs för uppsägningen var företagets dåliga ekonomi, men mellan raderna i hans inlägg kan man läsa eventuella politiska orsaker. Han ifrågasätter varför det blir han som får gå, när det är VD och styrelse som borde ha ansvaret över att bolaget gått dåligt. Ålands Nyheter har pratat med Palén och med Richard Johansson, som är verkställande direktör för MCA.

Anser du att du har blivit uppsagd för dina politiska åsikters skull?
– Det är väl det som är grunden till det hela, men jag har inte gått ut med det på något sätt eftersom det bara blir för MCA att hänvisa till ekonomin och säga att det är på grund av ekonomiska orsaker.

Blev du erbjuden något deltidsjobb av MCA?
– Nej. De sa upp mig totalt, på grund av ekonomiska orsaker, utan att kolla om jag ville fortsätta på deltid eller något sådant.

– De tar redan nu in andra firmor, fast jag fortfarande jobbar kvar under min uppsägningstid. De har anlitat ett bolag till att göra olika jobb. De har redan tagit in externt, och kommer att fortsätta med det.

– Det jag jobbade med där, det jobbet kommer alltid att finnas kvar oavsett om det är en anställd som gör det eller om man anlitar en firma. Det kommer alltid att behövas någon som gör det tekniska jobbet.

Har MCA dragit ner på sina åtaganden?
– Nej, tvärtom så ska de bygga om hela tekniken nu i sommar. De ska satsa på ny teknik. Min årslön täcker så att säga vad den nya tekniken kostar.

Blir det inte dyrare för MCA att hyra in firmor?
– Absolut. Det är det som är konstigt tycker jag, att de säger upp mig av ekonomiska skäl och sedan köper in tjänsterna istället.

Fick du någon indikation före du gav dig in i politiken på att arbetsplatsen kanske hängde löst på grund av ekonomin i MCA?
– Nej, inte direkt. Jag hade dock ett samtal med Richard någon månad före lagtingsvalet om att jag satt löst på min anställning om jag skrev något politiskt på min blogg eller Facebook under arbetstid. Jag använde dock min lediga tid till att skriva.

– Han nämnde också att styrelsen var bekymrad över att kunder hörde av sig och tyckte jag var olämplig som anställd hos MCA på grund av mina politiska åsikter.

 

Richard Johansson är verkställande direktör på MCA och var den som skickade mailet med uppsägningen. Enligt honom finns det inga politiska skäl till beslutet:

Beror uppsägningen av Palén på hans politiska verksamhet?
-Nej, absolut inte. Det är för att vi, som alla andra företag, behövde spara.

Hur kommer driften att skötas utan en driftsansvarig?
– Vi får i mån av möjlighet försöka köpa tjänster.

Blir inte det dyrare?
– Nej, i och med att det har flyttat över mer på fiber är det mindre underhåll. Kabelnätet krävde mera underhåll.

Varför kunde ni inte erbjuda en deltidsanställning eller timanställning, när tjänsten ändå behövs i viss mån?
– Det handlar om så väldigt lite tid. Tekniken har ändrat jättemycket under åren. Vi hade ambitioner att driva fler nät än bara Vikingaåsen när han blev anställd, men sedan tog Ålands Telefon över alla andra nät. Så det blev bara Jomala, egentligen. Vi hade planer på flera nät.

– I och med det här ”fiberkriget”, som började 2015, övergick allt fler kunder till fiber. Då blev underhållsarbetet inte lika omfattande mera. Ambitionerna fanns, men det blev helt enkelt inte så. Annan teknik tog över, tyvärr.

Tänker ni ha sommarjobbare i sommar?
– Jo, vi har varje sommar kontorspersonal. Det har vi haft varje sommar för att avlasta de som jobbar på kontoret, så att de kan ha sin semester.

Så det är mer vikarie?
– Jo, det är sommarvikarie.

MCAs resultat för 2018 är bättre än vanligt, men ändå hänvisar ni till dålig ekonomi som orsak för uppsägningen?
– Vi gjorde €10 000 back förra året. Ett sådant här teknikbolag behöver egentligen göra en €100 000 i vinst per år för att kunna investera i ny teknik. Det är för svagt resultat.

Åren före var det ju ännu sämre?
– Jo. Det krävs ständig nyinvestering i ny teknik för att hålla igång det hela. Det går rasande fort i TV-området. Det satsas på laptopar, mobiltelefoner och det ena och det andra. Man måste ju vara med också. Däremot är lönsamheten inom TV dålig och det ser man på andra bolag, till exempel finska MTV har minskat sin personal jättemycket och samma är det med Canal Digital i Sverige. Det är tyvärr så.

– Det är naturligtvis bra för kunderna att det finns ett stort utbud och låga priser, men själva affärsidén försvinner. Det har också att göra med att streamingen kommer kraftigt och då kan du köpa av vilken producent som helst. Det är inte roligt när det går så där, men vad kan man göra? Det går inte att höja priserna heller, för då blir man av med kunderna.

Palén är skeptisk till förklaringen när Ålands Nyheter pratar med honom igen:

– Tekniken kommer ju fortsättningsvis att finnas eftersom MCA köper in ny utsändningsutrustning. Sedan kommer ju även kundernas behov av hjälp att finnas kvar, såsom installation av kanaler, felsökning då man har störningar och så vidare. Det är väl antennätet i Vikingaåsen som kanske läggs ner småningom och då behövs ju inget underhåll där. 

– Sedan har jag ju även haft hand om kundernas teknikfrågor via mail och telefon samt hållit ett öga på felsökningar i Mariehamns telefons antennät som MCA hyr in. De grejerna kommer ju fortsättningsvis att finnas kvar att göra men det blir väl helt enkelt så att kunderna får kontakta firmor för dessa saker, alltså man drar ner rejält på kundservicen. 

– Man har ju redan köpt in tjänster av ett annat bolag för flera tusen och då har jag inte ens slutat ännu. Visserligen är vissa av dessa grejer större kabeljobb som jag inte klarat av själv men man har även betalat dem för felsökningar och dylikt.

Märkte du själv av någon minskad arbetsbörda tiden före uppsägningen?
– Nä, det kan jag inte säga. Däremot var jag sjukskriven ett par månader före jag blev uppsagd så det kanske hände något då.

På bilden: Sam ”Knatte” Palén, foto: privat