Misstänkt erkänner mordet i Eckerö – tre personer misstänks

Polisen har alldeles nyss meddelat att den ena av de två kvinnor som misstänks för mordbranden den 26 december i Eckerö har erkänt. Polisen meddelar även att de nu har en tredje misstänkt, utöver de två tidigare misstänkta kvinnorna.

”En av de häktade har i samband med utredningen erkänt gärningen och beskrivit den planering och de förberedelser som föregick själva dådet men även själva utförandet. Erkännandet binder även övriga misstänkta i olika delar till gärningen och stärker delvis polisens misstanke om motivet för gärningen. Då utredningen ännu är fortgående kan polisen i detta skede inte gå in på detaljer i erkännandet”, skriver polisen i sitt pressmeddelande.

En familjefar avled i mordbranden, efter att sjukvårdspersonal förgäves försökt rädda hans liv.

Polisen berättar att en av de misstänkta begärt att få släppas ur häktet, men tingsrätten håller personen fortsatt inlåst.

Ålands Nyheter har pratat med Tommy Thörnroos, som är polisens förundersökningsledare. Han berättar att polisen har varit återhållsam med information om de misstänkta på grund av den massiva ryktesspridningen och spekulerandet som pågår.

När fick ni reda på den tredje misstänkte?

– Det är en person som har varit av intresse för utredningen en längre tid. Det är inte något nyligen inkommet.

Thörnroos säger att polisen har en ”tämligen klar” motivbild, som också har stärkts av erkännandet. Han vill däremot inte säga mer om det misstänkta motivet i nuläget och hänvisar igen till ryktesspridningen:

– Jag hoppas kunna återkomma till det senare. Just de här spekulationerna och ryktesspridningen gör att vi behöver kunna särskilja på det som berättas åt oss av vittnen och andra – säger de något för att de hört rykten eller för att de vet?

Kan ni i nuläget berätta hur polisen visste att branden var anlagd?

– Dels var det vad den avlidne själv hann berätta om själva händelsen, men också på grund av vad brandmännen och polisen kunde observera på platsen. Det var en kraftig lukt av brännbar vätska, som stärkte denna teori.

Vad har ni fått för hjälp utav utredare som kommit från utanför Åland?

– Inga utredare har kommit utifrån. Det vi haft bistånd utifrån med är bland annat hundar som är tränade i att söka i brandrester. Sedan har vi haft hjälp av Centralkriminalpolisens (CKP) laboratorier, som har varit behjälpliga med analyser, prover och mera.

– Sedan har vi haft bollplank inom CKP gällande hur vi för ärendet framåt, men vi har inte haft någon utredare hit utifrån som sköter ärendet. De bistår med råd och erfarenheter från tidigare liknande utredningar.

Så det är åländska poliser som gör utredningen och håller förhören?

– Alltihopa i sin helhet bedrivs av Ålands Polis, jo.

Finns det någon inom polisen på Åland som tidigare har erfarenhet från att utreda mord?

– Jo, det finns det. Absolut.

Thörnroos säger att det antagligen kommer att dröja åtminstone en vecka innan polisen kan gå ut med mer information.