Kategorier
Nyheter

Misstroende mot vänsterregeringen på onsdag

Tidningen Nya Åland rapporterar idag att Ålands Framtid, Centern och Obunden samling har gett lantråd Katrin Sjögren (L) en tidsfrist till onsdag morgon kl 9 att avskeda kansliminister Nina Fellman (S) på grund av hennes hantering av det finska spelbolaget Veikkaus utträde ur den åländska marknaden och hennes bemötande av kritik från oppositionen.

Efter att lantrådet Sjögren i fredags tog avstånd från Fellmans uttalanden ställer hon sig idag åter bakom sin kollegas politik och meddelar till Nya Åland att det ”överhuvudtaget inte är aktuellt att avskeda minister Nina Fellman”.

Senast lagtinget röstade om misstroende mot landskapsregeringen var 18 november 2016, då ledamot Bert Häggblom (Ob) lämnade in ett misstroende mot Katrin Sjögrens regering med anledning av att hon tillsammans med kommunminister Nina Fellman beblandat sig i Vårdös kommunalpolitik och kallat ett fullmäktigebeslut angående invandring för ”snuskigt” och ”sorgligt”, samt för att landskapsregeringen med anledning av detta beslut i Vårdö kommunfullmäktige valde att avsluta Jarl Danielssons uppdrag som styrelseordförande i spelbolaget PAF. Den gången fick vänsterregeringen fortsatt förtroende efter att de regeringstrogna vann omröstningen i lagtinget.

I lagtingsdebatten före misstroendeomröstningen 2016 anklagade lagtingsledamot John Holmberg (L) oppositionen för att enbart söka splittring, rubriker och uppmärksamhet.

Regeringens lagtingsledamot Ingrid Johansson (L) å sin sida beskrev Obunden Samlings och Åländsk Demokratis politiska linjer som inhumana, kritiserade oppositionens saknad av regeringsalternativ, kallade oppositionen för ”högerpopulister”, anklagade lagtingsledamot Harry Jansson (C) för att använda ”härskartekniker” samt anklagade ledamot Stephan Toivonen (Åd) för kunskapsförakt och populism.

En annan av regeringens lagtingsledamöter, Igge Holmberg (S), tog till orda i debatten och riktade skarp kritik mot oppositionens ledamot Britt Lundberg (C) för att hon tagit miste på upphovsman till ett citat från 1906 samt kritiserade lagtingsledamot Toivonen för att han vistats i Portugal och anklagade honom för rasism.

Regeringens lagtingsledamot Gun-Marie Lindholm (M) anklagade likt liberalen Holmberg oppositionen för att endast vilja splittra och citerade Michelle Obama med orden ”When they go low we go high”. Kollegan Göte Winé (S) blev å sin sida tillrättavisad av talmannen när han gapade i plenisalen.

Vicelantråd Camilla Gunell (S) anklagade Ålands Framtids partiledare Axel Jonsson för att ”spotta ut namnet” på hennes parti med ”föraktfullhet” och menade att Ålands Framtid var olämpligt som regeringsparti på grund av partiets arbete för Åländsk självständighet. Gunell fortsatte med att anklaga oppositionsledamoten Häggblom för populism och konspirerande, skröt om att hon fick 200 fler röster än honom i valet, samt jämförde oppositionen med Donald Trump, Vladimir Putin och Sannfinländarna. Vicelantråd Gunell anklagade även oppositionens misstroendeanförande för att inte vara ”kärleksfullt” gentemot regeringen.

Finansminister Mats Perämaa (L) beskyllde Åländsk Demokrati för ”mörkbruna strömningar” och försvarade sina motiveringar till avsättandet av Jarl Danielsson med att dessa aldrig var tänkta att komma allmänheten till kännedom.

Lantråd Katrin Sjögrens vänsterkoalition består av partierna Liberalerna, Moderaterna och Socialdemokraterna, som tillsammans innehar 17 av 30 platser i lagtinget. För att en misstroendeförklaring ska gå igenom krävs därför att åtminstone tre ledamöter från regeringspartierna röstar emot regeringen. Något som inte skedde senast då misstroende väcktes.