Kategorier
Nyheter

Moderat politiker får corona-stöd till sitt bolag trots tillgångar på över €3 miljoner

Familjeföretaget Alandia Retail Center AB är senast ut bland de åländska företag som får ta del av landskapsregeringens krisstöd för det kinesiska viruset Covid-19. Näringsavdelningens byråchef Susanne Strand bestämde igår att skattebetalarna ska gå i borgen för totalt €80 000 för ett banklån som företaget tecknat.

Bolaget driver detaljhandel inom modebranschen, men är en del av en större koncern som ägs av den moderate politikern Tom Forsbom med familj. Och koncernen är ingalunda i behov av några pengar eller borgen från skattebetalarna: Ålands Nyheters granskning visar att koncernen officiellt har tillgångar till ett värde av åtminstone €3 miljoner euro, varav det mesta ligger i fastigheter som hyrs ut till andra företag, bland annat det stora Posthuset i centrala Mariehamn

Alandia Retail Center i sig hade i senaste bokslutet ett lager av produkter till ett värde av €240 000. Systerbolaget Alandia Trade Center hade i senaste bokslutet tillgångar till ett värde av €1 260 000, varav €700 000 bestod av 80% av aktierna i Fastighets AB Torggatan 4. Det bolaget äger i sin tur Posthuset i Mariehamn, som är värt minst €3 miljoner euro.