Näringsminister Fredrik Karlström (M): Åland kan inte ensamt flytta skattegränsen

Såsom Ålands Nyheter tidigare rapporterat har representanter från hårdvaruhandeln Dax uppvaktat näringsminister Fredrik Karlström (M) för att lobba för att den åländska skattegränsen förläggs till flygfältet och hamnterminalerna, så att resten av landskapet skulle kunna omfattas av frihandeln inom Europa och inom nationen.

Dax styrelseordförande Michael Sundblom skriver på sociala medier att han tycker att deras lösning borde testas:

”Vi ser bara vinnare med ett sådant här upplägg: Taxfree kan fortsätta, transporterna säkerställs, den fria rörligheten för varor inom EU säkerställs och i princip allt onödigt arbete för privatpersoner, företag och landskap/stat försvinner.”

När Ålands Nyheter pratar med näringsminister Karlström ställer han sig försiktigt positiv till förslaget:

– Alla idéer är bra och skall någon komma med förslag på hur effekterna av skattegränsen för företag kan lindras, så är det vi ålänningar.

Är det realistiskt?
– Jag dömer inte ut någon idé. Däremot så är det finansministeriet, tullen och skatteförvaltningen som äger frågan. Oavsett vad vi vill, önskar eller kräver kan vi inte göra något ensamt. Det går bara med deras medverkan och vilja.

Har du tagit upp saken med landskapsregeringens jurister?
– Ja.

Vad kan LR göra rent konkret ifall förslaget omfattas av er?
– Just nu lägger vi fokus på den gemensamma arbetsgruppen som är tillsatt för hitta lösningar på kort sikt. Mandatperioden för den gruppen går ut 31 mars. Därefter får vi jobba vidare med alla andra alternativ.