Nextjet i konkurs – alla flyg inställda – åländska bolag kan förlora miljontals euro

Det svenska flygbolaget Nextjet lämnade idag in sin konkursansökan och har ställt in alla flyg med omedelbar verkan. Detta rapporterar den socialdemokratiska tidningen Aftonbladet.
– Det är djupt beklagligt att styrelsen tvingats ta detta beslut … Vi har gjort allt som står i vår makt för att hitta en lösning, men tyvärr inte lyckats, skriver VD Magnus Ivarsson i pressmeddelandet.

 

Minister lovar tillfällig lösning

Bolaget trafikerade linjerna Mariehamn – Stockholm samt Mariehamn – Åbo, på uppdrag av landskapsregeringen. Till Ålands Radio säger trafikminister Mika Nordberg (M) att man omgående kommer att upphandla en tillfällig lösning för flygtrafiken Mariehamn – Stockholm.

 

Anställda sägs upp från Air Åland

Tidningen Åland rapporterar att bolaget Air Åland kommer att säga upp sina sju anställda på grund av konkursen, då deras avtal med Nextjet upphör i och med konkursen.

Senast i augusti avfärdade minister Nordberg oron över flygbolagets ansträngda finanser.
– Det finns inget som gör att man borde vara orolig, sade ministern då.

 

Åländska bolag investerade miljoner ifjol

För ett halvår sedan köpte Air Åland, som leds av Kjell Rainer Clemes, 19% av Nextjet för drygt en miljon euro, när bolaget gjorde nyemission i november ifjol. Bolaget Alandia Air, som leds av Lars Jörgen Gustafsson, köpte samtidigt 15% av Nextjet.

Det finska bolaget Herrfors äger 30% av Nextjet. Redan i fjolårets bokslut värderade Herrfors sitt innehav i Nextjet till €0 och bolagets VD Roger Holm säger till Yle att de inte räknar med att kunna få tillbaka några pengar från investeringen.