Kategorier
Nyheter

Ny bro som ersätter Golden Gate i Föglö blir att kosta €6 miljoner

 

Erikson Bygg AB kommer att få €5 miljoner för att bygga en ny bro över Brändöström i Föglö, som för tillfället pryds av den omtyckta ”Golden Gate”-bron. Erikson Bygg var den enda entreprenören som gav anbud på brobygget. Totalt kommer projektet att kosta närmare €6 miljoner.

Infrastrukturminister Christian Wikström (Obs) tog beslutet att anlita Erikson Bygg och skriver i sin motivering att anbudet var komplett och uppfyllde samtliga krav. Enligt honom har den nuvarande bron problem med både bärigheten och beständigheten och måste ersättas med en ny.

Landskapsregeringen försökte redan 2019 att upphandla brobygget, men det enda anbudet som kom in låg på nästan €7 miljoner och var ”väsentligt dyrare än beräknat”. Anbudsunderlaget omarbetades därefter för att få ner kostnaden.

– Det är alltid positivt för Åland när vi lyckas hålla nere kostnaderna. Här har vi uppnått det genom att ge entreprenören större frihet att själva hitta en optimal lösning på utformningen av bron, säger infrastrukturminister Christian Wikström.

Foto: Landskapsregeringen