Kategorier
Nyheter

Ny dom mot glopligan – stal körkort, bilar och båtar

PÅ FRI FOT Tingsrätten gav igår en ny dom mot Kasper Demander och Henrik Sjöström, som ifjol bägge dömdes som delaktiga i en omfattande härva av bilstölder. I gårdagens dom var Demander anklagad för att tillsammans med Sjöström stulit en båt och Sjöström å sin sida stod åtalad för en mängd ytterligare brott.

 

Stal körkort för att försöka hyra bil
Enligt åklagaren hade Sjöström i februari 2017 stulit ett körkort i omklädningsrummet på gymmet Avancia i Mariehamn och flera månader senare använt det för att försöka hyra en bil i falskt namn. Personen som arbetade i receptionen på uthyrningsfirman hade av en slump personligen känt mannen som ägde det stulna körkortet och nekat uthyrning. Sjöström var vid tillfället mellan 15 och 18 år.

Sjöström nekade till att han stulit körkortet och menade att någon annan person han inte ville namnge gjort det. Tingsrätten konstaterade att Sjöström inte varit uppskriven som incheckad på gymmet när stölden skedde, men att han vid ett annat tillfälle blivit upptäckt av gympersonalen då han smugit in på gymmet utan att registrera sig. Dessutom hade han enligt vittnet på uthyrningsfirman sagt att han hittat körkortet på ett gym. Enligt Sjöström skulle han och en vän hyra en skåpbil för att hämta en cross-motorcykel från Sverige.

Försvaret menade att Sjöström inte skulle dömas för att ha försökt hyra en bil, då försöket misslyckades. Tingsrätten fann Sjöström skyldig till att ha stulit körkortet och skyldig till bedrägeriförsök.

 

Tog båt för att korsa Korrvik
I juni 2017 hade Sjöström tillsammans med Demander enligt åklagaren gjort en bruksstöld av en motorbåt i Korrvik och kört den 1km över sundet till Gregersö, där de dumpat den. Båtens utrustning hade tillfogats mindre skador, men det fanns också märken som antydde att det gjorts försök att stjäla snurran. Demander erkände lindrig bruksstöld och ingen skada på utrustningen. Det samma gjorde Sjöström. Bägge berättade att de varit berusade när de tog båten. Detta gjorde att tingsrätten inte kunde döma gärningen som ringa.

 

Stal bil för att hälsa på flickvännen
Ett par veckor senare hade Sjöström enligt åklagaren stulit en olåst bil med nycklarna i i Saltvik och dumpat den på en skogsväg i Sund. Sjöström nekade till att han tagit bilen eller känt till något om saken alls. Ett skoavtryck tillhörande Sjöströms sko fanns inne i bilen. Sjöström å sin sida menade att han hade slutat sitt arbete och fått skjuts till en vän och sedan fått skjuts igen till sin flickvän, vittnet Zaida Fagerlund. Vem som skjutsat honom ville han inte yppa.

Bilägarens dotter var kallad att vittna i tingsrätten. Hon hade haft sin fars bil till låns och upptäckte på morgonen att den var stulen. Nyckeln hade hon lämnat i bilen. Hon gick ut på sociala medier med en efterlysning på bilen och fick tips av ett rättrådigt vittne, som sett bilen och visste var den var. Då bilen återfanns i närheten av Fagerlunds bostad väcktes misstankar mot att någon som umgås med henne stulit bilen. Bilägarens dotter ville lösa frågan utan att blanda in myndigheterna och begärde endast att få tillbaka bilnycklarna. Hon hade fått höra att Sjöström övernattat i byn och konfronterat en släkting till honom, som dementerat saken.

 

För många omständigheter talade mot anklagad
Vittnet Fagerlund berättade att Sjöström kommit hem vid 5-tiden på morgonen och sagt att han fått skjuts dit. Hon hade inte känt till något om en stulen bil. Under polisens förundersökning hade Fagerlund dock berättat att Sjöström kunde ”fixa fram” bilnycklarna av folk som tagit bilen. Fagerlund hade enligt ett vittne skickat ett SMS till bilägarens dotter via en bekant om att nycklarna skulle finnas i bilen, vilket inte stämde. Fagerlund bestred att hon skulle ha skickat något sådant SMS.

Några veckor senare hade nycklarna kommit till rätta, då de hittades liggande på en parkering. Bilägaren berättade att han sett en blond pojke passerat parkeringen strax före nycklarna upphittades. Tingsrätten konstaterade att alla omständigheter runt händelsen var tillräckliga bevis för att Sjöström gjort en bruksstöld av bilen.

 

Alibi godkändes av tingsrätten
Några dagar tidigare hade Sjöström enligt åklagaren slagit sönder ett fönster för att ta sig in i idrottsgården i Mariehamn för att stjäla lös egendom. Inne i byggnaden hade ytterligare ett fönster slagits sönder för att ta sig i caféet och kontoret. Åklagaren yrkade på straff för stöldförsök, alternativt ”brott mot offentlig frid”.

Sjöström medgav att han varit inne i lokalen, men menade att något annat sällskap slagit sönder fönsterrutorna. Han nekade till att han haft avsikt att stjäla något. Han namngav en annan glop, som skulle ha varit med honom under händelsen. På bilder från övervakningskameror ses Sjöström ensam röra sig vid idrottsgården på natten och inga andra människor förekommer på bilderna.

En släkting till den av Sjöström utpekade glopen var kallad att vittna och berättade att glopen befunnit sig med släkten under natten i fråga. Tingsrätten såg inget rimligt tvivel mot att Sjöström ensam brutit sig in i idrottsgården genom att slå sönder rutorna.

 

Desperat att komma in på nattklubb – gasades av polisen
I början av februari 2018 hade Sjöström tillsammans med en annan glop smugit sig in via bakdörren till ett av Mariehamns nöjesetablissemang. Där hade de tagit sig in i ett personalutrymme genom att sparka upp en dörr. Väl inne greps de av ordningsvakt och därefter polis. Enligt åklagaren blev polisen tvungen att använda gasspray mot Sjöström då han illfänats under gripandet och sparkat i polisbilen. Sjöström medgav hindrande av tjänsteman och brott mot offentlig frid. Den andra glopen erkände också.

 

Villkorligt fängelse utan övervakning
Tingsrätten dömde Kasper Kaj Demander, född 2001, till €180 i böter för bruksstöld av motordrivet fortskaffningsmedel.

Henrik Andreas Sjöström, född 2001, dömdes till två månaders villkorligt fängelse utan övervakning för stöld, bedrägeriförsök, två fall av bruksstöld av motordrivet fortskaffningsmedel, stöldförsök, hindrande av tjänsteman och brott mot offentlig frid. Han ska också ersätta det stulna körkortets innehavare €50 och Mariehamns stad €320 för förstörd egendom.

Den tredje glopen dömdes till €180 i böter för brott mot offentlig frid.