Kategorier
Nyheter

Ny tilläggsbudget: €4 miljoner för begagnad färja till linjen Åva-Osnäs

Fortsatta höga kostnader för en åländsk alarmcentral och en begagnad färja till linjen Åva – Osnäs är nyheterna i den tredje tilläggsbudgeten, som presenterades av landskapsregeringen under en presskonferens som leddes idag av finansminister Roger Höglund (C).

Till polisens budget och alarmsystemet går ”säkerhetsuppdateringar” för IT för €95 000, ett bidrag på €36 000 för att förbereda flyttning av Alarmcentralen till nya polishuset, samt en kostnad för ”slutleverans” för alarmsystemet på €29 000.

Man drar istället ner med €169 000 på andra budgeterade kostnader för alarmsystemet och polisen, främst ”uppdatering av datasystem för förnyande av vägtrafiklagen”, vars kostnad på €300 000 skjuts fram ett par år.

 

https://www.youtube.com/watch?v=5MX1sJ2GxQY

 

ÅHS redovisar stora covid-kostnader

Ålands Hälso- och Sjukvård har uppgett att deras kostnader för Covid-19 har varit €5 400 000 under 2021 – trots att ingen ålänning dött av viruset och ytterst få tagits in för behandling. Finansminister Höglund härleder kostnaderna till provtagning, smittspårning, smittskydd på akuten, vaccinering och laboratoriematerial. Hur mycket av kostnaderna som ska ersättas med bidrag från finska staten är han inte säker på ännu.

Under lantråd Veronica Thörnroos (C) har landskapsregeringen tagit för vana att på alla möjliga platser i budgeten sätta pengar för propaganda. Så även i tilläggsbudgeten, där AMS tilldelas €10 000 för vad de kallar ”attraktionskraftsarbete”.

– Kanske de kan locka till sig nya ålänningar? För vi ska helt enkelt växa och få ny arbetskraft hit, sade Höglund.

Under presskonferensen blev finansminister Höglund en stund känslosam, när han pratade om sin och landskapsregeringens kärlek till pengar:

– Export ger pengar till Åland, och det älskar vi oerhört mycket.

Höglund talade också om ett samarbete med Business Finland, som ger åländska IT-företag att söka bidragspengar därifrån.

 

Nygammal färja för miljoner

Trafikminister Christian Wikström (Obs) berättade om förhandlingar för att köpa en begagnad färja för €4 miljoner till skärgårdstrafiken.

– Förhandlingarna går bra.

– Däcket är ungefär lika stort som Skarvens. Tanken är att båten ska till Åva – Osnäs och av den anledningen behöver färjfästena förnyas. Tanken är att den ska i trafik så fort färjfästena är klara.

– Vi har krav på dieselelektrisk drift. Det är en ganska stor skillnad mot vår nuvarande driftsform, vilket gör att vi förbrukar mindre bränsle.

Landskapsregeringens budget för 2022 presenteras den 1 november i år. Lagtinget kommer att behandla förslaget till tredje tilläggsbudget under hösten.