Nya Åland sjunker ner i bidragsberoende på grund av ekonomiska problem – får krisstöd av landskapsregeringen

Nya Åland

Uppdatering 11.11:

Ur bidragsansökan som Ålands Nyheter begärt ut framkommer det att lånet beviljats av Ålandsbanken, där tidningens ägare Anders Wiklöf själv är största ägare.

Vänstertidningen Nya Åland har hamnat i akuta ekonomiska problem på grund av det kinesiska viruset Covid-19 och är nu beroende av bidrag för att fortsätta sin verksamhet.

Tidningen drivs av bankmogulen Anders Wiklöf, som är Ålands rikaste man, och ifjol deklarerade över €5 miljoner i inkomster. Ålandsbanken, där Wiklöf är störste ägare, har gjort sitt starkaste resultat någonsin under första halvåret 2020.

Detta har dock inte hindrat Wiklöf från att utnyttja de ekonomiska räddningspaketen till att ordna bidragspengar till sig själv. I somras kunde Ålands Nyheter avslöja hur Wiklöf lyft €200 000 i corona-bidrag till sin nattklubb Arkipelag i Mariehamn genom ett snillrikt upplägg där han lånade ut pengar mellan sin bank och sitt företag och sedan kunde dra nytta av landskapsregeringens ogenomtänkta och hastigt framtagna stöd för företag som drabbats av akuta likviditetsproblem till följd av Covid-19.

Det kan nu vara frågan om ett liknande uppdrag för tidningen Nya Åland, som redan krävt krisstöd från den finska staten, men fått nej. Under 2020 har tidskriften rört sig längre till vänster och satsat redaktionellt på att kampanja mot Förenta Staternas president Donald Trump. Redan i maj krävde tidningen ledarskribent Michael Hancock att den finska staten skulle avsätta skattemedel till tidningar som Wiklöfs. Då hette det att sådana bidrag skulle motverka ”ryska och kinesiska trollfabriker och foliehattande på Facebook”.

Byråchef Susanne Strand på landskapsregeringens näringsavdelning har godkänt ett bidrag på €35 000 av skattebetalarnas pengar för att täcka 20% av ett lån på €175 000 som tidningen tagit.