Kategorier
Nyheter

Nya Åland tappade 48% av sin annonsförsäljning på grund av corona-pandemin

I slutet av fjolåret fick bankmogulen Anders Wiklöf totalt €143 000 i bidrag från de finska skattebetalarna till sina dagstidningar Ålandstidningen och Nya Åland. Orsaken till bidragen åt Wiklöf var att tidningarna angett att de tappat stort i sin annonsförsäljning som en direkt konsekvens av det kinesiska viruset Covid-19.

Myndigheten Traficom gav därför €65 500 i bidrag till Nya Åland och €80 000 till Ålandstidningen. Ur bidragsansökan från Nya Åland uppger tidningen att de tappade 48% av sin annonsförsäljning – nästan €100 000 – under april till maj 2020. Detta jämfört med samma period 2019. Tidningens chefredaktör uppskattar i ansökan att cirka 95% av tidningens redaktionella innehåll är egenproducerat.

Ålandstidningen har däremot krävt att deras bidragsansökan ska censureras och hävdar att deras omsättning, annonsförsäljning och annan information ska räknas som affärshemligheter, som allmänheten inte har någon rätt att se trots att de tvingas finansiera vänstertidningen med bidrag.

Bidragen är uträknade enligt hur många som jobbar på en tidning har och totalt gavs €3700 per anställd. Bägge tidningarna har också på andra håll fixat åt sig andra coronabidrag.