Kategorier
Nyheter

Nya inrikesministern vill tiodubbla Finlands flyktingkvot

Idag tillträder Finlands nya inrikesminister Kai Mykkänen från Samlingspartiet sin post i regeringen. Mykkänen har varit Utrikeshandels- och utvecklingsminister sedan 2016 och efterträder partikollegan Paula Risikko som valts till riksdagens talman.

Nyhetsbyrån Uutissuomalainen berättade i lördags att Mykkänen önskar öka mottagandet av sk kvotflyktingar i Finland till ”upp till tio gånger så många” som i dagsläget, det vill säga upp till 10 000 människor om året. Kvotflyktingar är människor som skickas till medlemsnationerna av EU från andra ankomstländer, i huvudsak från de runt medelhavet.

Till Svenska Yle säger Mykkänen att han vill ”hitta mindre dåliga arrangemang” för invandrare till Europa och förklarar utförligare sitt förslag med att det är för dyrt för många invandrare att ta sig till Finland på egen bekostnad.

Mykkänen säger att han inte har för avsikt att utmana regeringens linje i asyl- och flyktingfrågor före han fått tillräckligt med stöd från likasinnade i andra länder.

Under sin korta period som minister för utrikeshandeln besökte Mykkänen Förenta staterna och kallade president Trump ”populist”.