Kategorier
Nyheter

Nyanländ fiendesoldat från Syrien våldtog kvinna i Mariehamn

Den nyanlände fiendesoldaten Haidar Abbas Husein från Syrien döms till ett ovillorligt fängelsestraff av Ålands tingsrätt, efter att utsatt en kvinna i Mariehamn för en brutal våldtäkt i hennes eget hem i Mariehamn. Trots att brottet begicks i slutet av 2018 har rättegången dröjt tills nu.

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 20/54

Husein själv nekade till alla anklagelser och menade att historien var fabricerad för att så splittring i hans familj.

Kvinnan hade under kvällen umgåtts med en väninna, som sedan bjudit hem flera arabkarlar och insisterat på att kvinnan skulle stanna. Hemma hos väninnan pratade gästerna arabiska sinsemellan och kvinnan ville gå hem. Väninnan hade övertalat henne att stanna och följa med sällskapet till nattklubben Arkipelag.

På nattklubben hade också en annan arab i sällskapet gett sexuella inviter när hon skulle åka hem. Kvinnan hade gått hem och senare hade Husein börjat ringa till henne upprepade gånger runt halv fem på morgonen.

När Husein lite senare dök upp hos henne trodde kvinnan att något allvarligt hade hänt eller att han behövde låna hennes bil.

”Målsäganden betraktade Haidar som en trevlig och familjevänlig man och hon hade stor respekt för honom. Hon hade ingen aning om vad han hade för avsikt med besöket”, står det i tingsrättens redogörelse.

När han blivit insläppt överföll han kvinnan, som både med ord och handling gjorde motstånd.

”Målsäganden sade att hon skulle polisanmäla honom varpå han sade att polisen inte kan göra ett dugg”, fortsätter tingsrättens redogörelse.

Våldtäkten var brutal och hade förnedrande inslag.

Följande dag hade Husein ringt till kvinnan, som skrivit ett text-meddelande som svar: ”Du kan inte ringa mig och du kommer inte hit”.

Husein svarade på det meddelandet med att han bad om ursäkt.

Sängkläder hade skickats för DNA-testning till Centralkriminalpolisen, som inte kunde säkra spår som höll något bevisvärde.

Enligt läkarutlåtanden hade kvinnan lidit av smärta i underlivet, sömnstörningar och dåligt mående efter händelsen.

 

Trovärdig berättelse höll i rätten

Hussein – som nekade till alla anklagelser – berättade å sin sida om hur rättsärendet påverkat honom och hans familj negativt och gett honom hälsobesvär.

Enligt Husseins berättelse hade han fått kvinnans telefonnummer av en släkting efter att han kommit hem från nattklubben och åkt till henne i syfte att prata. Enligt honom hade kvinnan genast sagt att hon skulle ringa polisen när kom till bostaden, sedan hade hon gjort sexuella närmanden och lagt honom på sängen.

En arabkarl ur sällskapet som skjutsat Hussein till kvinnan var kallad att vittna. Han berättade att han suttit kvar i bilen och väntat och att han tolkat situationen som en ”dejt” mellan Hussein och kvinnan. Efter en stund kom Hussein tillbaka och vittnet skjutsade hem honom. Senare ändrade han sig till att det inte rörde sig om någon dejt.

Kvinnans väninna var kallad att vittna. Hon hade märkt av målsägandes nedstämdhet och fått reda på våldtäkten efter att ha tvingat kvinnan berätta om vad som hänt.

Väninnan hade ringt Husseins fru, som sagt att det var lögn. Husseins fru hade också uppmanat väninnan att återta anmälan.

Så mycket var motstridigt och osannolikt i Husseins berättelse att tingsrätten inte kunde tro på vad han sagt om varför han åkt hem till kvinnan. Brottsoffrets berättelse ansågs däremot trovärdig och utan överdrifter.

Tingsrätten ansåg det ställt bortom allt rimligt tvivel att Hussein gjort sig skyldig till våldtäkt. Eftersom brottet varit planerat och metodiskt genomfört kunde det inte bli frågan om något villkorligt fängelsestraff.

Haidar Abbas Hussein – som uppges vara född 1970 – döms till 1 år och 10 månaders ovillkorligt fängelse för våldtäkt. Han ska ersätta sitt offer €3000 för hennes lidande. Åklagaren har inte yrkat på utvisning. Domen har inte vunnit laga kraft.