Offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare förbjuds fram till 30 juni

sal

Landskapsregeringen förbjuder offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare fram till 30 juni, både för evenemang inomhus och utomhus.

Förbudet kommer efter instruktioner från Finlands regering. Enligt lantråd Veronica Thörnroos beslut går det ändå att ordna tillställningar för upp till 500 personer i begränsade områden ifall man säkerställer deltagarnas säkerhet.

Närmare bestämt hänvisar LR till en mängd anvisningar som Institutet för hälsa hittat på, såsom att deltagare ska hålla sig minst 1-2 meter från varandra, att personer i riskgrupper undviker de offentliga tillställningarna, att personal ska gå runt och nåjsa på folk som står i kö att hålla avståndet, samt att man ska vara särskilt noga med säkerhetsavstånd när det är snoriga idrottare eller gapande allsångare i farten.

Vidare ska arrangören ordna med sprit som finns lät till hands för att rengöra händerna. De beskäftiga tjänstemännen på THL påminner också undersåtarna om att de har att tvätta sina händer före och efter varje måltid.