Kategorier
Nyheter

Över €450 000 i Covid-stöd delades ut under en dag av landskapsregeringen

Landskapsregeringens näringsavdelnings byråchef Susanne Strand beviljade igår sammanlagt €455 000 i krisstöd för Covid-19 till åtta åländska företag. Stöden är utformade av landskapsregeringen för att gynna de bankirer som är verksamma på Åland, eftersom bidrag endast godkänns till företag i utbyte mot att de går till banken och lånar pengar för sin akuta likviditet. Stöden ges i form av att landskapsregeringen tvingar de åländska skattebetalarna att gå i borgen för lånen, samt som ett regelrätt penningbidrag som belöning för att företagen gått till banken.

Den största borgensförbindelsen gavs till företaget Crestum AB, som säljer glass på sommaren. Strand godkände en borgen på €112 000 för ett likviditetslån på €140 000. Företaget förväntas senare få €28 000 i ett rent penningstöd.

Juvelerarna på Guldviva AB har sedan tidigare specialiserat sig på att utnyttja olika bidrag från landskapsregeringen och beviljades av Strand en borgen på €80 000 för sina corona-besvär. Bolaget förväntas senare få €20 000 i ett penningstöd. Guldviva har under de senaste fyra åren sålt smycken och juveler för över €2 miljoner.

Också Köksmeny beviljades en lika stor borgen som Guldviva och har att vänta ett lika stort penningstöd.

Industribolaget Inpex AB tillverkar inbrottssäker förvaring för läkemedel, bilnycklar och casinoautomater – samt de kännspaka åländska postlådorna. Strand beviljade en borgen på €80 000 och företaget har att vänta ett penningstöd på €20 000. Inpex har haft en försäljning på €2,6 miljoner under de fyra senaste åren.

Långvikens Stugor beviljades av Strand en borgen på €60 000 och förväntas senare få ett penningstöd på €15 000. Företaget drivs av Isa Hällström och Ulf Isaksson och de fick också en corona-borgen på €20 000 till sitt andra företag Stenudda AB.

Även Granbergs Gästhus fick stöd av Strand, i form av ett penningbidrag på €8000 och Pokal.ax fick ett penningbidrag på €15 000.