Kategorier
Nyheter

Över en miljon finländare går med på att bli spårade via sina telefoner av rädsla för Covid-19

Över en miljon finländare är så svagsinta att de frivilligt gått med på att låta staten och de amerikanska megabolagen Apple och Google spåra deras kontakt med andra personer. Institutet för välfärd och hälsa (THL), meddelar idag att deras spårningsprogram för människor har laddats ner över en miljon gånger sedan det lanserades igår.

Programmets syfte sägs vara att förhindra smittan av det kinesiska viruset Covid-19 genom att dygnet runt sända ut en spårningssignal, samt spara i en lokal databas vilka andra personer de träffar och hur länge de träffades. Enligt THL ska den enskilde undersåtens personuppgifter vara skyddade.

– Det är helt fantastiskt! Ett så stort antal nedladdningar på en dag har överträffat alla våra förväntningar, säger THLs chef Mika Salminen.

Teknikjättarna Apple och Google skriver att programmet konstant sänder ut en ID-siffra via bluetooth-radio och hävdar att siffran ändras slumpmässigt var 20e minut för att skydda undersåtens integritet.

Apple och Google meddelar att det till en början ska vara frivilligt för undersåtarna att vara övervakade, men att övervakningsprogrammet så småningom ska bli påtvingat alla som använder deras produkter. Detta genom att människospårningen installeras på systemnivå via en uppdatering.

Bolagen hävdar att det inte ska gå att identifiera enskilda individer eller enskilda smittade genom programmet, samt att de ska stänga av programmen regionalt när det ”inte längre behövs”.