Kategorier
Nyheter

Parlamentet hånade ålänningarna med skatteavdrag på 27 cent

Lagtinget godkände igår en ny lag från landskapsregeringen för att ge de flesta ålänningar rätten att dra av 27 cent från sina dagliga tributer till makthavarna, eller högst €100 per år. Den skämtsamma lagen föreslogs av lantråd Katrin Sjögren (L) på trafikminister Mika Nordbergs (M) initiativ.

Lagen har sedan den först föreslogs mottagit kritik från högerpartierna i oppositionen, som ifrågasatt varför medborgare som inte betalar inkomstskatt inte också ska få behålla 27 cent som de inte betalat i skatt.

Förslaget behandlades i vinter av Finans- och näringsutskottet, som leds av ordförande Petri Carlsson (M). I utskottet finns representanter för Moderaterna, Socialdemokraterna, Liberalerna, Obunden Samling, Centern och Åländsk Demokrati. Utskottet föreslog att lagtinget skulle anta lagförslaget.

 

Mika Nordberg (M) och Katrin Sjögren (L)

 

 

I lagtinget anförde Carlsson att dessa 27 cent inte kommer att vända Ålands negativa tillväxt, men bidra till att öka efterfrågan i ekonomin.

Oppositionspolitikern Harry Jansson (C) kritiserade landskapsregeringen för den tvivelaktiga nyttan i ett skatteavdrag som inte är mer än €8 per månad.

– Jag tycker fortfarande att det är pinsamt att lagtingsledamöterna kommer att ingå bland dem som kommer att få det här avdraget!

 

”En väldigt tydligt tillväxthöjande åtgärd”
Liberalernas lagtingsledamot John Holmberg höll ett anförande där han menade att €8 kommer att stimulera ålänningarna till att arbeta.

– Det ska löna sig att arbeta! Det ska varje månad ge mer pengar kvar i plånboken om vi arbetar.

– Landskapsregeringen har sjösatt en väldigt tydligt tillväxthöjande åtgärd!

Holmberg avslutade att det var lätt att raljera, men att lagförslaget krävde mer respekt än så, och räknade upp en samling storslagna fördelar lagen kommer att ge för Åland i framtiden.

– Ni säger att det är lätt att raljera och det är det nog, replikerade Stephan Toivonen (ÅD) och avfärdade regeringspartiernas påstådda fördelar med lagen som ”huvudlösa”.

 

John Holmberg (L)

 

Socialdemokraterna anklagade Centern för populism
Partiledare för Centern Veronica Thörnroos framhöll att ålänningarna troligen kommer att spendera sina pengar utanför Åland ifall de ges möjlighet att behålla dem. 

Hon kritiserade också att lagförslaget inte gör skillnad på arbetsinkomster och kapitalinkomster och begärde svar från landskapsregeringen varför så är fallet, vilket gjorde att lagtingsledamoten Sara Kemetter (S) anklagade henne för populism.

Finansminister Mats Perämaa (L) kritiserade å sin sida Centern för att partiledaren Thörnroos ägnade sitt anförande till att kritisera lagförslaget, trots att Centern ställt sig bakom det.

John Holmberg riktade skarp kritik mot Thörnroos för att hon enligt honom ville lägga sig i vad de enskilda ålänningarna ska lägga sina privata pengar på:

– För mig är det helt fritt fram att använda pengarna i USA, i Europa, i Asien eller på Åland. Jag skulle aldrig gå med på att styra upp den privata ålänningens ekonomi.

 

Inget gehör för småpartiernas förslag
Oppositionspartiet Ålands Framtid ville istället att pensionärer med inkomster under €15 000 skulle beviljas skattefrihet, men valde att stöda lagförslaget.

Oppositionspartiet Åländsk Demokrati ville istället att personer i vissa utsatta situationer skulle få ett bonusbidrag på €100 i månaden. Partiet ställde sig inte bakom skatteavdraget.

Efter en och en halv timmes intensiv debatt om 27 cent godkände lagtinget lagförslaget från landskapsregeringen.

Foto: Lagtinget