Kategorier
Nyheter

Polisen har utrett busskapningarna i december – fortfarande inga motiv

Centralkriminalpolisen skriver i ett pressmeddelande att undersökningarna av de två bussattackerna i början av december är färdiga och att sakerna nu går vidare till åklagare.

I bägge fallen hade utländska män i 30-års åldern försökt kapa passagerarbussar under färd. Den ena incidenten inträffade i Loimaa och den andra i Uurainen. Preliminärt kunde polisen inte utesluta terrormisstankar. Nu har CKP konstaterat att bägge män agerade oberoende av varandra och inte heller kände varandra.

 

Övermannades av passagerare
I den ena incidenten i Uurainen hade den misstänkte börjat bete sig aggressivt på en buss, rusat mot föraren och gripit hans handled. Bussens hastighet var vid tillfället ca 80 km/h. Rättrådiga passagerare hade övermannat mannen och gripit honom tills polisen kom. Mannen hade inte lugnat ned sig ens när polisen kom för att arrestera honom.

I förhör har mannen skyllt på att han skulle ha varit förvirrad på grund av marijuana och andra droger. Han har inte förklarat något annat motiv till handlingen.

I den andra bussincidenten i Loimaa hade den andra misstänkte lyckats ta tag i ratten och styra bussen in på motsatt körfält och mot inkommande trafik. Även här hade rättrådiga passagerare ingripit för att övermanna utlänningen. Bussen hade färdats i ca 35 km/h. Den misstänkte har inte angett något motiv.

Männen kommer från olika länder och befinner sig bägge i arresten tills vidare.

Temabild, foto: Lê Minh