Populärt att smuggla droger på skärgårdsfärjorna

Det är alltjämnt populärt att smuggla in droger till Finland via skärgårdsfärjorna i Ålands och Åbolands skärgårdar. Detta bekräftar tullens Kimmo Kaunisto i en intervju med Svenska Yle.

Skärgårdsfärjornas trafik är inte lika kontrollerad som kryssningsfärjorna, så för smugglaren gäller det att först lyckas ta in varorna till Åland och sedan fortsätta med de mindre färjorna.

– Personer som smugglar droger tänker att det är enklare att använda skärgårdsfärjor och på det sättet komma från Åland till fastlandet eftersom det ju inte finns någon tullkontroll där då det handlar om inrikestrafik, säger Kaunisto till Svenska Yle.

Enligt radiokanalen ska det röra sig om droger till ett värde av miljontals euro som transporteras via rutten – något tullen inte vill bekräfta.

På grund av de stora mängderna personer som reser med kryssningsfärjorna finns ingen möjlighet att kontrollera alla inresande, så tullen använder sig istället av profilering för att rikta in sig på de som ser ut som smugglare.

Efter att de statliga reserestriktionerna infördes ifjol har det istället blivit populärare för kunder att beställa sina droger per postorder via internet.