Kategorier
Nyheter

Protest mot vaccinations-pass ordnas imorgon kväll i Mariehamn

Medborgargruppen ”Ja till frihet – Nej till Covidpass” håller en manifestation med tända ljus imorgon kväll kl 18 vid självstyrelsegården i Mariehamn. Enligt arrangörerna kommer programmet förutom fyra talare också innehålla körsång och uppträdande med eldshow.

– Som vaccinerad och ovaccinerad står vi här tillsammans, eftersom vi bryr oss om och respekterar varandra, precis som det skall vara i vårt samhälle, här på fredens öar, säger Irene Mattsson, som är en av arrangörerna.

Gruppen organiserar sig via Facebook och har på kort tid samlat över 800 medlemmar. Sedan någon vecka tillbaka har aktivister tänt ljus vid självstyrelsegården med budskap mot vaccinations-intygen för Covid-19, likt de manifestationer som hållits på riksdagens trappa i huvudstaden.

I Finland har regeringen Sanna Marin (S) flaggat för att de vill påtvinga undersåtarna vaccinationsintygen oavsett om det sker någon smitta eller ej i landet.

– Vi vill ge beslutsfattarna råg i ryggen att modigt stå upp för mänskliga rättigheter och Ålands självstyrelse. Och för att alla tar sitt ansvar för att hitta goda, positiva lösningar, säger en av arrangörerna Anna Ritamäki-Sjöstrand.

Landskapsregeringen skriver idag att de anser att Åland igen är på väg ur spridningsfasen av viruset och att begränsningarna av restaurangernas verksamhet bör avskaffas. På sjukhuset finns ingen patient som vårdas för Covid-19.

Samtidigt inför LR den finska regeringens diskriminerande ”coronapass” mot friska restauranggäster i sin uppdaterade handlingsplan, som de vill att ska gälla till 30 juni 2022.