Rånare togs på bar gärning av polisen – dömdes till villkorligt fängelse

PÅ FRI FOT Tingsrätten dömde Albin Karl Troilert, som även kallar sig Daniel Niva, till 1 års villkorligt fängelse för rån och stöld efter att han med våld tillägnat sig egendom från ett familjehem i Mariehamn samt tillsammans med en kumpan stulit högtalare för €200 från en butik i Mariehamn.

Rånoffret yrkade på €2800 i ersättning för lidande, sveda och värk samt ersättning för rättegångskostnader. Åklagaren presenterade bevis i form av bland annat övervakningsfilmer, fotografier och polisbeslag. En granne var kallad att vittna. Troilert ansåg att butiksstölden skulle preskriberas samt att han vad gällde rånåtalet hade rätt till egendomen och inte hade använt våld och bestred således alla åtal och ersättningskrav.

Albin Troilert / Daniel Niva till vänster i bild

Erkände stöld

Det var i mars 2015 som Troilert tillsammans med en kumpan hade kommit in i en Mariehamnsbutik och medan kumpanen uppehöll försäljaren hade Troilert hukat sig bakom en hylla, smugit in två högtalare innanför jackan och lämnat butiken. Som bevis användes en film från butikens övervakningskamera. Troilert erkände gärningen, men menade att stölden var preskriberad.

 

Hotade med motorcykelgäng

I slutet av oktober 2016 kom Troilert på besök till en familjs lägenhet i Mariehamn för att driva in en skuld av pappan som bodde där. När männen var påväg uppför trappan hade Troilert överfallit honom bakifrån och tryckt sitt finger i ögat på mannen och hållit det tryckt där i flera minuter. Därefter hade mannen enligt åklagaren gett upp och satt sig i soffan medan Troilert härjade runt i lägenheten och slog sönder saker samt slog mannen i huvudet med en pappershållare av aluminium och ett dricksglas. Troilert hade även hotat med att motorcykelgäng skulle komma efter mannen före han gick in i mannens dotters rum. Där hade han plockat på sig prydnadsföremål och tobak och sagt att det var i pant för en skuld. Mannen hävdade i tingsrätten att han inte hade någon skuld till Troilert.

Det inkallade vittnet berättade att hon hört ett våldsamt tumult och slagsmål från lägenheten. Hon blev orolig för sin granne och ringde polisen. En film från en övervakningskamera visar hur Troilert blir insläppt i lägenhetshuset av brottsoffret och hur de går uppför trappan och senare hur Troilert är på väg ut från huset med rånbytet och blir tagen på bar gärning av polisen.

 

Nekade till anklagelserna

Troilert hävdade i tingsrätten att han ville ha tillbaka en dator som en närstående fört till mannen och att han tog sakerna i pant för den. Han hävdade även att han blivit inbjuden till mannen via facebook av vänner som han inte ville identifiera. Han berättade också att han inte använt våld, utan att männen endast skrikit på varandra samt att han inte har något som helst samröre med motorcykelgäng.

I fotografier som presenterades som bevis syntes det att brottsoffrets öga var rött och uppsvullet och vittnet berättade om kraftig smärta i ögat och nedsatt syn under flera veckor.

Tingsrätten dömde Albin Karl Troilert, född 1989, till 1 års fängelse för rån och stöld. Fängelsestraffet beslöts bli villkorligt eftersom Troilert inte tidigare är straffad på Åland. Vidare dömdes Troilert till att ersätta sitt brottsoffer €2100 för lidande, sveda och värk, €150 för försäkringens självrisk, samt €1750 för rättegångskostnader.