Kategorier
Nyheter

Rättegång mot Syrisk invandrare för barnvåldtäkt i Uleåborg

Rättegången har inletts i Uleåborgs tingsrätt mot en 22-årig man från Syrien som anklagas för att ha våldtagit ett 14-årigt barn i stadsdelen Tuira den 17 november 2018. Mannen kunde gripas samma månad. Rättegången kommer att pågå under hela tre dagar, rapporterar finska medier. Straffet för grov våldtäkt är minst 2 och högst 10 års fängelse. Fallet ska inte ha någon anknytning till den utländska barnvåldtäktsligan som verkat inom Uleåborg.

Igår meddelade åklagarämbetet i Uleåborg att en annan invandrarkarl, född 1975, har åtalats för grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av barn. Fallet hör samman med den utländska barnvåldtäktsligan, men enligt åklagaren har mannen i det här fallet agerat ensam. Mannen har nekat till alla anklagelser.

I en studiointervju med Finska MTV berättade kriminalkommissarie Markus Kiiskinen att polisen i Uleåborg just nu utreder 29 grova sexualbrott mot barn som har anknytning till våldtäktsligan.

– Det finns totalt 30 misstänkta och de flesta är utlänningar. Totalt finns 20 minderåriga offer. Samlag har skett i hälften av fallen.

– Vissa misstänkta har utfört grova sexualbrott ända sedan 2017, sade Kiiskinen.

Alla misstänkta män har antingen nekat till brott eller påstått att de inte känt till sina offers låga ålder.

Enligt MTV ska det yngsta offret för sexualbrott i Uleåborg ha varit bara några år gammalt och den misstänkte gärningsmannen i det fallet en finsk man. Det näst yngsta offret är 10 år gammalt och den misstänkte gärningsmannen en utlänning.