Kategorier
Nyheter

Regeringen rekommenderar inte munskydd på bussar på Åland

Regeringen Sanna Marin försöker nu övertyga den finska civilbefolkningen att bära munskydd när de vistas på allmänna platser eller färdas i kollektivtrafiken. Ålänningarna kan dock pusta ut – bokstavligen. Åland hör till en av fem finska regioner där inget munskydd rekommenderas av Institutet för hälsa och välfärd.

Statsminister Marin höll idag en presskonferens där regeringen framförde rekommendationer om att människor äldre än 15 trär på sig ansiktsmaskerna på platser där det är svårt att undvika trängsel eller när de är på väg att testa sig för det kinesiska viruset Covid-19.

Ivriga journalister har redan förvrängt nyheten till att regeringens rekommendation skulle vara tvingande.

Personer som påstår att de inte har råd med ett munskydd kommer att få dessa gratis av kommunerna på skattebetalarnas bekostnad. Personer som sätts i karantän kommer att få bidrag i form av dagpenning – också detta på skattebetalarnas bekostnad.

Under de senaste dagarna har det varit mycket rabalder om regeringens corona-politik efter att omsorgsminister Krista Kiuru (S) härom dagen försökte få till obligatorisk statlig karantän för resenärer från vissa länder. Tiden var dock inte mogen för finländarna att acceptera godtyckligt fängslande av oskyldiga civilpersoner och vänstern kommer att få vänta lite längre innan de kan införa den politiken.

Under presskonferensen sade statsminister Marin att hon inte vill se någon karantän för människor som arbetspendlar till Sverige, men menade att detta är upp till hälsomyndigheter att avgöra.

Vad gäller övriga utlandsresenärer vill regeringen använda en ”trafikljus-modell”, där människor som anländer från länder med stor smittorisk ska testas för Covid-19 vid ankomst och om smittade försättas i karantän efter beslut av hälsomyndighet. Resenärer som anländer från länder med medelstor smittorisk ska ombes att frivilligt sätta sig i karantän. Resenärer från andra länder kan röra sig fritt över gränsen.

Foto: Statsrådets kansli