Kategorier
Nyheter

Regeringen vill att utländska brottslingar ska avtjäna fängelsestraff i sina hemländer

Justitieminister Antti Häkkänen (Saml) vill ha ett starkare samarbete med Rysslands rättsväsende för att låta fängelsedömda brottslingar avtjäna  straffen i sina hemländer. Detta framförde han nyligen under ett möte med sin ryske kolega Alexandr Konovalov under sitt statsbesök i Moskva.

– Ökningen i den gränsöverskridande brottsligheten har ökat behovet att stärka det gränsöverskridande samarbetet. Finland har förbundit sig till att främja det gränsöverskridande samarbetet på straffrättens område och för detta behöver vi också ett starkare engagemang från Rysslands sida, sade Häkkänen.

Idag kan en fånge avtjäna straffet i sitt hemland endast om han själv går med på det. Samtidigt har mängden utländska fångar i finska fängelser fortsatt öka.

Häkkänen och Konovalov diskuterade också valpåverkan och gränsöverskridande cyberbrottslighet, situationen för Jehovas vittnen och våld inom förhållanden. Häkkänen ska under sitt besök också träffa den ryske chefsåklagaren, högsta domstolens president, och ordföranden för dumans lagutskott.

På bilden: Häkkänen till höger (foto: Laura Kotila, statsrådets kansli), Konovalov till vänster (foto: Rysslands regering)