Kategorier
Nyheter

Regeringens ”jämställdhetsråd” rasar mot att coronavirus är ojämställt

I en nyligen publicerad intervju rasar utrikesministeriets ”jämställdhetsråd” Eppu Mikkonen mot att det kinesiska viruset Coivd-19 enligt henne drabbar kvinnor värre än män. Och hon är fortfarande arg för att hon skulle ha syslöjd istället för träslöjd i lågstadiet.

”Samhällets normer är påhittade och de kan ändras – jämställdhetsrådet inspireras när människor visar styrka och agerar” proklamerar ministeriet för civilbefolkningen och Mikkonen förkunnar att kvinnor drabbas hårdare av viruset, eftersom en majoritet av sjukvårdspersonalen är kvinnor, samt för att isolering i hemmen ökar risken för att utsättas för våld för vissa kvinnor.

– I många länder anses kvinnor och flickor vara mindre värda än män. På grund av detta löper de risk att inte få vård när de blir sjuka eller få vård alltför sent, säger Mikkonen. 

Vad det har att göra med Finland berättar hon inte, däremot förkunnar hon att kvinnors rättigheter just nu befinner sig ”i en kraftig motvind”. Mikkonen berättar i intervjun att hennes drivkraft är att hon som flicka skulle ha syslöjd istället för träslöjd i lågstadiet.

Enligt den senaste informationen från Institutet för hälsa och välfärd har ungefär lika många män som kvinnor dött av Covid-19 i Finland.

På bilden: Eppu Mikkonen