Kategorier
Nyheter

Röda korset portas från skolor och förortspoliser sätts in i Uleåborg

Staden Uleåborg har bannlyst Röda korset och andra föreningar från att arrangera besök till finska daghem och skolor för asylsökare och flyktingar.

Efter att omfattande och organiserade våldtäkter och sexuella övergrepp av män från Mellanöstern mot finska barn uppdagades ifjol har föräldrar krävt att skolorna slutar ordna dessa träffar.

Det är oklart varför organisationerna har arbetat för att sammankoppla vuxna utländska män med finska barn eller varför skolorna tillåtit verksamheten.

– Vi har kommit överens med organisationerna att inga fler sådana träffar ska ordnas för närvarande. Människor har kontaktat oss om dessa besök med oro över ifall de utgör en säkerhetsrisk, säger stadens chef för utbildning och kultur, Mika Penttilä till Finska Yle.

 

Beslut får kritik av asylinvandrare och akademiker
Beslutet att begränsa de utländska männens tillgång till finska barn har fått kritik av asylinvandraren Rajkumar Sabanadesan, som säger att de utländska männen blir bestraffade på det viset.

Akademikern Mikko Lehtonen har också kritiserat beslutet och kallar det rasism. Han säger att utländska män inte känner sig välkomna i Finland ifall de inte får fraternisera med finska barn. Lehtonen är professor på Tammerfors Universitet och till hans meriter hör att han översatt marxistisk litteratur till finska.

Diskrimineringsombudsmannen Kirsi Pimiä avfärdar dylika uttalanden med att det inte är någon rättighet för folk att besöka daghem och skolor.

 

Förortspoliser sätts in
Igår meddelade polisen i Uleåborg att de kommer att sätta in så kallade ”förortspoliser” i Tuira-distriktet i staden. Förortspoliserna ska arbeta förebyggande med vissa stadsdelar och befolkningsgrupper. Förutom vanligt polisarbete ska de också arbeta med att förhindra utslagning och radikalisering.

Samtidigt har politikerkåren i Uleåborg sett sin chans att lägga vantarna på skattebetalarnas pengar genom att kräva bidrag från finska staten för ett ”krispaket” ägnat åt att varna unga människor för predatorer på sociala medier.

– Vi talar om miljonbelopp, berättade stadsdirektör Päivi Laajala för nyhetsbyrån SPT för ett par veckor sedan.

Ett par dagar före hade statsminister Juha Sipilä (C) släppt ett pressmeddelande där han berättade att staten var redo att assistera Uleåborg ekonomiskt för att hantera krisen.