Kategorier
Nyheter

”Ryssland skulle sänka kryssningsfartyg och invadera Åland med Spetsnaz-soldater”

Totalt cirka tre miljoner euro har beslagtagits under helgens massiva räder mot det utlandsägda företaget Airiston helmi i Åbolands skärgård. Förutom detta beslagtogs även andra valutor. Detta bekräftade polischef Seppo Kolehmainen för finska Yle och MTV under ett pressmöte efter att ha hörts av riksdagens försvarsutskott tillsammans med inrikesminister Kai Mykkänen (Saml).

En rysk och en estnisk man befinner sig häktade, misstänkta för penningtvätt och skattebrottslighet. Bägge nekar till brott. Totalt involverade räderna 100 man från polisen och cirka 300 andra myndighetspersoner som gav handräckning under operationen.

 

Iltalehti citerar anonym militär källa
Vilda spekulationer förekommer i traditionella och sociala medier om att polisinsatsen skulle ha säkerhetspolitiska motiv. Dessa rykten har dock avfärdats av både polisen och försvarsmakten. Enligt tidningen Iltalehti säger en anonym militär källa att de ryska fastighetsaffärerna i Åboland är en förberedelse för öppen krigsföring i skärgårdshavet. Den anonyma källan säger att Airiston helmi förutom helikopterplattor även byggt bunkrar för att lagra militär utrustning i väntan på en väpnad konflikt med NATO samt att finska staten överförde ett militärt uppdrag på polisen för att undvika en utrikespolitisk kris.

Viking Grace trafikerar rutten Stockholm – Åbo, foto: JIP

Skulle sänka kryssningsfärja för att blockera farled
Den anonyma källan spekulerar i Iltalehti om att Finland och Sverige skulle använda kryssningsfartyg för trupptransporter vid en kris och att ryska styrkor med bas på Airiston helmis fastigheter skulle kunna sänka en färja delvis så att farleden blir blockerad. 

– De behöver bara delvis sänka ett stort passagerarfartyg så att överbyggnaden ligger vid ytan. Efter det kan inga skepp trafikera farleden.

Spetsnaz-soldater under militärövningen Vostok 2018 för två veckor sedan

Ryssland skulle invadera Åland på två timmar
Enligt Iltalehtis anonyma källa skulle Ryssland kunna inta Åland på cirka två timmar med Spetznas-soldater. Därefter skulle flygplatsen i Sviby användas för trupptransporter från St Petersburg. 

Centerpolitikern och före detta gränsbevakare Mikko Kärnä har hävdat att en ubåtsdocka för ryska ubåtar var under byggnation i fjärden Erstan intill Åbo. 

Åbo hamn, foto: Markus Koljonen

”Åbo hamn inte viktig ur militärt perspektiv”
De anonyma spekulationerna har avfärdats av den militära experten Arto Pulkki i en intervju med finska Yle.

– Åbo hamn har en relativt begränsad betydelse för finskt försvar och materialförsörjning. Även om man lyckas blockera Åbo hamn skulle vi fortfarande ha en stor hamnkapacitet till vårt förfogande.

Enligt Pulkki skulle en blockerad farled inte heller innebära några större problem för flottans fartyg, som är utformade för att färdas mellan skärgårdsöarna utan problem.

Kärnäs uppgifter om en ubåtsdocka i Erstan avfärdar Pulkki fullständigt:

– Det är en fullständigt absurd idé. Där finns en 15 meters farled där du inte ens kan dyka med en någorlunda tilltagen ubåt.

Satsminister Juha Sipilä (C) möter sin ryske kollega Dmitri Medvedev i Helsingfors idag.