Kategorier
Nyheter

Sanna Marin lovar Finlands lojalitet till Joe Biden och Kamala Harris

Begreppet ”Finnlandisierung” är relativt okänt bland det finska folket, men desto mera bekant internationellt, där ordet beskriver en mindre nation som underkastar sig viljan hos en stark granne, såsom Finland fogade sig till Sovjetunionens vilja under efterkrigstiden.

Men nu ser det ut som att hunden har hittat en ny herre och den finska regeringen meddelar via statsminister Sanna Marin (S) sin lojalitet till Joe Biden, som förväntas bli Förenta Staternas president under en tid.

”President Joe Biden och hans regering tillträder den 20 januari. Vi vill bygga upp ett nära samarbete med den nya förvaltningen. President Biden och vice president Kamala Harris har ett stort och svårt jobb framför sig, inte minst med att stärka sammanhållningen inom landet”, skriver Marin.

”Finlands förbindelser till Förenta staterna har alltid varit goda, intensiva och omfattande. Vi har höga förväntningar gällande samarbetet, såväl det bilaterala som inom Europeiska unionen, på flera områden där det inte varit alldeles lätt under de senaste åren. Ett exempel är arbetet mot klimatförändringen”, fortsätter fjäsket.

Vidare fördömer Marin de demonstranter som tog sig in i kongressen den 6 januari och kallar händelsen angrepp på demokratin. Hon kräver också att ett valresultat aldrig får ifrågasättas. Detta endast några månader efter att hon tillsammans med andra EU-ledare offentligt gått ut med att presidentvalet i Vitryssland inte kunde accepteras, eftersom fredliga demonstranter utsatts för våld – precis som en fredlig kvinnlig demonstrant sköts ihjäl av kongressens säkerhetsstyrkor i onsdags.