Kategorier
Nyheter

Sexualbrotten har fördubblats på Åland jämfört med ifjol

Ålands Nyheter har exklusiv statistik över brottsligheten på Åland under det första halvåret 2020. Siffrorna visar att sexualbrotten har ökat mer än dubbelt jämfört med motsvarande period 2019, men att fjolårets stora stöldvåg effektivt kunde stoppas och stölderna minskat kraftigt.

Totalt registrerades 1241 brott av polisen under perioden januari – juni 2020, vilket inte är någon betydande minskning från de 1299 brott som registrerades under samma period ifjol.

Traditionell brottslighet – så kallade strafflagsbrott – minskade från 971 till 842. Detta är ungefär fyra och ett halvt brott per dag. Utav dem märks en stor skillnad i stölderna, som gått ner från 118 till 44. Orsaken kan härledas till att polisen lyckades sätta dit ett stort antal glopar som systematiskt ägnade sig åt inbrott och bruksstölder av bilar under 2019. Totalt har egendomsbrotten sjunkit med en fjärdedel, från 341 till 257.

Skadegörelsen har däremot tilltagit i år. Ifjol registrerades 70 fall under perioden och i år har över 100 fall registrerats.

Brotten mot liv och hälsa är 77 och var 77 under första halvåret ifjol också. Nästan alla dessa brott är olika former av misshandel.

Dystra siffror framkommer däremot i statistiken för sexualbrott. Under första halvåret ifjol utredde polisen 6 sexuella övergrepp mot barn, en våldtäkt och ett övrigt sexualbrott. I år har polisen hittills fått kännedom om 6 sexuella övergrepp mot barn, 8 våldtäkter och 4 övriga sexualbrott. Totalt har 18 sexualbrott registrerats hittills i år, jämfört med 8 under motsvarande period ifjol.

De åländska motståndsmännen har retirerat något i sitt motstånd mot poliser och andra myndigheter. Fjolåret registrerade 56 fall av brott mot rättskipning, jämfört med 35 fall hittills i år.

Trafikbrotten är strax under 300 hittills i år, vilket är ungefär samma som ifjol. Den sjunkande trenden i rattfyllerier fortsätter: 2 rattfyllerier och 17 grova rattfyllerier under alkoholrus har registrerats hittills, vilket är motsvarande fjolårets. Rattfylleri med andra rusmedel har dock sjunkit kraftigt. Ifjol registrerades 16 rattfyllerier med andra rusmedel under perioden, vilket sjunkit till bara 5 i år. I allt grovt rattfylleri både i år och ifjol är det enbart alkohol som varit inblandat. Sjöfylleriet sjönk från 7 fall till 4 fall.

Narkotikabrotten har sjunkit från 99 fall under perioden ifjol till 56 fall.

Totalt 35 fall av hemfridsbrott eller andra brott mot integriteten har registrerats i år, vilket är några fler än ifjol. Miljöbrotten är 5 i år och var 3 ifjol. Tjänstebrotten ökade från ett till två.

Polisen har under det första halvåret också ägnat sig åt att undersöka två självmord, 18 andra dödsfall och 4 försvunna personer. Ingen har hittills drunknat i år. Ifjol drunknade en människa under perioden.

Över 150 rådjur har blivit påkörda hittills i år, vilket är några fler än ifjol. I genomsnitt rapporteras en kollision med hjortdjur om dagen till polisen.

Polisen drabbades av samma sjunkande beläggning som resten av inkvarteringen på Åland. Totalt har 87 gäster övernattat i fyllecellen, vilket är hälften mot ifjol.