Kategorier
Nyheter

Skandal i Sjöräddningssällskapet: Frivilliga stängs av för att de deltog i räddningsinsats

Ålands Sjöräddningssällskap har i ett skandalöst beslut stängt av två frivilliga sjöräddare på obestämd tid efter att de deltagit i en räddningsinsats tillsammans med gränsbevakningen efter ett sjöhaveri på Skiftet. Detta rapporterar Åbo Underrättelser. Evald Berg och en annan frivillig sjöräddare hade varit på en begravning i Brändö när larmet gick och de skred till handling. Under insatsen skjutsade de en ytbärgare från gränsbevakningens helikopter till platsen där drunkningsoffret påträffats och sedan till fritidsbåten som havererat, där ytterligare en person befann sig.

Under insatsen blåstestades överlevaren som befann sig på fritidsbåten. Gränsbevakningen valde att också blåstesta den frivillige som kört sjöräddningens båt och som visade sig ha en promillehalt långt under gränsen för sjöfylleri. Därefter fortsatte räddningsinsatsen och de frivilliga bogserade haveribåten till säker hamn i Brändö.

Trots detta beslöt Sjöräddningssällskapets styrelse och verksamhetsledare Dag Lindholm att stänga av sjöräddarna på obestämd framtid, vilket innebär att de tills vidare förbjuds från att rädda människoliv eller egendom med hjälp av Sjöräddningssällskapets utrustning.

– Alltså, Ålands Sjöräddningssällskap har ju en alko-policy att vi har en nollltolerans vid uppdrag och övningar och i andra sammanhang när man representerar sällskapet, sa Lindholm idag i en intervju med Ålands Radio.

– Räddningsuppdraget gick bra och dom fick ju fortsätta sitt uppdrag efter att dom hade blåst också, fortsatte han.

Lindholm har också uttalat sig i den socialdemokratiska tidningen Nya Åland:

– Vi har nolltolerans när det gäller användning av alkohol eller droger för uppdrag där föreningens båtar framförs – det gäller också vid övningar och när man representerar sällskapet. Jag kan inte minnas att någon av våra frivilliga blivit testade ens, och jag har varit med sen 1990.

 

Nolltolerans viktigare än människoliv?
Till samma tidning säger Evald Berg att han ”skulle göra det igen” och ”inte lämnar en människa i vattnet fast han druckit två öl”. Berg säger att han vill låta tiden gå innan han bestämmer sig för om han vill återkomma som sjöräddare.

– Är nolltoleransen viktigare än människoliv, frågar sig Berg.

På sociala medier har Nya Åland avfärdat de två frivilligas sjöräddningsinsats som ”fylleri”.

Nya Ålands facebook-inlägg

Lindholm har också uttalt sig i socialdemokratiska Ålandstidningen:

– Det blir inget rättsligt efterspel för grabbarna, så man kan tycka att hela grejen har blåsts upp lite grann. Men vi har vår alkoholpolicy som vi måste följa.

Uppdatering: Verksamhetsledare Dag Lindholm väljer att inte svara på Ålands Nyheters frågor, utan hänvisar istället till sällskapets drogpolicy, som inte tillåter alkoholförtäring i samband med räddningsuppdrag.

Foto: Sjöräddningssällskapet