Kategorier
Nyheter

Skolmördaren i Kuopio döms till livstids fängelse

Skolmördaren Joel Marin döms till livstids fängelse för attacken mot en Savolax Yrkesinstitut i Kuopio i oktober ifjol, där han mördade en elev och skadade 20 andra med ett svärd.

I rätten erkände han mordet och mordförsök på de som han skadat, men domarna ansåg att han gjort sig skyldig till mordförsök på alla i klassen samt också på poliserna som grep honom.

 

Ville synas i media

Redan när han planerade sitt ondskefulla dåd förväntade han sig att antingen bli skjuten av polisen eller sättas i fängelse. Han ville synas i media och chockera den allmänna känslan av säkerhet, berättade han i domstolen. Hans mål var att mörda så många människor som möjligt före polisen kunde sätta stopp på honom.

Han hade haft mentala problem före händelsen och fått både terapi och medicin för depression. Hans inspiration hade kommit från att läsa om liknande skolattacker och han hade sökt till yrkesskolan enbart för att kunna utföra sin attack.

Advokaten som representerade kvinnan han mördat frågade om han var besviken över att ha lyckats döda bara en person. Marin svarade att han var ganska nöjd med vad han gjort.

På grund av bristande lagstiftning tillämpar Finland inte dödsstraff och Joel Marin kan därför fortsätta leva.