Kategorier
Nyheter

Sparhallen tar bort konserv med halal-kött efter kritik från kunder

Sparhallens vd Dan-Johan Dahlblom meddelar att storhandeln kommer att ta bort en konservprodukt som innehåller halal-slaktat nötkött från sitt sortiment. Beslutet kommer efter att kritik framförts på sociala medier mot att Sparhallen säljer produkten.

Halal-slakt är slakt enligt islamisk tradition, där slakten av djur sker för att ära deras gud. Slakten sker genom att djuret skärs i halsen och blöder ihjäl. Särskild omsorg tas för att inte skada nervsystemet när djuret skärs i halsen, så att djuret hålls levande så länge som möjligt och lider så plågsamt som möjligt före det dör. Annars anses köttet enligt islam vara otjänligt som föda.

Dahlblom skriver på sociala medier att konserven ”Corned Beef” och andra halal-produkter kommit via deras grossist Axfood i Sverige. Konserven kommer att ersättas med en annan produkt, men storhandeln kommer att fortsätta med halal-slaktad djupfryst kyckling från Sverige. Enligt Dahlblom bedövas alla djur före slakt i Sverige, även vad gäller halal-slakt.