Kategorier
Nyheter

Statsminister Sanna Marin (S) festade på nattklubb efter att hon exponerats för Covid-19 av Haavisto

Efter att hennes regering infört ett påbud som diskriminerar ovaccinerade genom att porta dem från restauranger och krogar valde statsminister Sanna Marin (S) att fira beslutet genom att festa på nattklubb i Helsingfors i lördags – trots att hon var misstänkt exponerad för coronavirus och borde ha suttit i karantän.

När statsministern avslöjades skyllde hon på att hon lämnat ”tjänstetelefonen” hemma och därför inte nåtts av meddelanden om att utrikesminister Pekka Haavisto (MP) smittats med Covid-19 och att hon behöver isolera sig. Hon hade träffat Haavisto så sent som dagen före.

Statssekreteraren Henrik Haapajärvi har bekräftat till tidningen Helsingin Sanomat att han redan vid 19:20-tiden ringde statsministern för att berätta för henne om smittan. Tjänstemännen på statsrådets kansli skickade kl 22:00 ett meddelande till statsministern för att be henne undvika kontakt med människor.

Marin själv skyller på att statssekreteraren Haapajärvi inte sade något åt henne om att hon borde isolera sig eller sitta i karantän när han tidigare under kvällen ringde henne och att hon inte fick meddelandet kl 22:00 för att hon lämnat sin ”tjänstetelefon” hemma. Hon har också försvarat sina gärningar med att hon hade vaccinationsintyg och att nattklubben begärde vaccinationsintyg från sina gäster.

Statsministern deltog inte i firandet av Finlands självständighetsdag på grund av smittorisken.