Kategorier
Nyheter

Statsminister Sipilä: ”Jag är djupt äcklad”

Statsminister Juha Sipilä (C) har uttryckt sitt ogillande mot fiendesoldaternas krigsbrott mot finska barn, efter att polisen i Uleåborg nyligen meddelade att de gripit tre utländska män som misstänks för fyra fall av våldtäkter och sexuellt utnyttjande av flickor under 15.

I ett pressmeddelande skriver Sipilä att han känner sig djupt äcklad och att han förstår allmänhetens oro.

– Alla som kommer hit måste följa Finlands lagar och respektera varje människas integritet, säger minister Sipilä.

– Överträdare hålls ansvariga för sina handlingar i enlighet med rättsstatsprincipen. Dessutom har allvarliga brott en negativ inverkan på att få permanent uppehållstillstånd. Asylsystemets syfte är att hjälpa nödställda, inte att skydda brottslingar, fortsatte han.

– Våra tankar är med alla dessa barn och deras familjer, som drabbats av dessa fullständigt omänskliga och avskyvärda handlingar. Jag kan inte förstå detta våld och hänsynslöshet, avslutade Sipilä.

 

Varnade finländarna från att göra motstånd
I statsministerns nyårshälsning för någon vecka sedan varnade han däremot finländarna från att göra motstånd mot ockupanterna:

– Ingen får ta rätten i egna händer i Finland. Vi bör komma ihåg att rättsstatens principer även när det gäller de senaste veckornas nyheter från Uleåborg.

Ministern betonade också att brotten begåtts av individer, trots att flera utlänningar misstänks av polisen eller dömts i domstol för att ha agerat i grupp när de begått krigsbrott mot unga finskor.

– Jag vill påminna om att det i en rättsstat är straffbart att ta rätten i egna händer, liksom också att sprida hatpropaganda, sade statsministern då.