Kategorier
Nyheter

Statsminister Sipilä vill ta in dubbelt fler kvotflyktingar i Finland

Finlands regering är redo att låta mer än dubbelt fler kvotflyktingar komma in i landet. Detta meddelade statsminister Juha Sipilä (C) i finska Yle för några timmar sedan. Sipilä vill se att 1500 till 2000 kvotflyktingar kommer till Finland per år istället för nuvarande 750 – men först efter att EU säkrat sina yttre gränser.

I veckan gjorde Frankrikes president Emmanuel Macron ett statsbesök i Finland, där han överlade med president Sauli Niinistö och statsminister Sipilä. Förhandlingarna resulterade i en gemensam intresseförklaring om ett utökat försvarssamarbete mellan medlemsländerna i EU.

– Med det avser jag konkret en intervention ifall Finland hotas, förklarade Macron under en presskonferens.

Macron ska enligt Svenska Yle ha ställt krav på Finlands invandringspolitik under sitt besök, men dessa uppgifter har hittills inte bekräftats officiellt, endast att migrationspolitik diskuterades under mötet. Efter terrorattentaten i Paris i november 2015 bad Frankrike de övriga EU-länderna om undsättning för att bekämpa Isis och terrorism. Då hjälpte Finland till genom att skicka fler trupper till det FN-ledda uppdraget i Libanon, så att Frankrike kunde ta hem styrkor därifrån för att skydda sitt eget land.

På bilden: Macron till vänster, Sipilä till höger. Foto: Lauri Heikkinen, Statsrådets kansli