Kategorier
Nyheter

Stödtagare bluffade till sig €200 000 i EU-bidrag genom att dubbelredovisa kostnader

Landskapsrevisionen upptäckte i sin årliga kontroll av bidragen ur EUs fiskerifond att en stödmottagare begått en massiv bidragsbluff och tjänat €200 000 genom att dubbelredovisa kostnader för €137 000 samt ta ut €63 000 i bidrag för kostnader utanför projekttiden.

Kostnaderna på €137 000 redovisades under programperioden 2007-2013, men sedan passade stödmottagaren på att redovisa kostnaderna igen under den andra programperioden för att inkassera dubbla bidrag.

Trots allvaret och de stora beloppen väljer landskapsrevisionen att i sin rapport vifta bort bluffen genom att skriva att ”felen bedöms som slumpmässiga”. Nu kommer totalt €200 000 att återkrävas från stödtagaren, som än så länge är anonym.

Landskapsrevisionen väntar också på att få information gällande ett mindre bidragsfinansierat projekt för ombyggnad av en fiskebåt. Förvaltande myndighet har flera gånger kontaktat stödtagaren för att få göra en inspektion och misstänker bedrägeri. Summan uppgår till €22 000. 

Ålands Nyheter har sökt landskapsrevisionen för att få mer information om fallen, men myndigheten är för tillfället obemannad på grund av personalbrist.