Kategorier
Nyheter

Stöldvågen: Medelålders man dömdes för en rad inbrott i Mariehamn

PÅ FRI FOT En man född 1978 dömdes till 11 månaders fängelse och släpptes genast på fri fot av Ålands tingsrätt, efter att ha brutit sig in i två privata bostäder och på Tekniska Verken i Mariehamn för att plundra pengar, elektronik, motorsågar, verktyg och annat.

Åklagaren yrkade på straff för stöld, försök till grov stöld och narkotikabrott och anklagade Sami Petteri Halonen för att ha krossat en ruta för att göra inbrott i en privat bostad i Mariehamn för att försöka stjäla pengar och läkemedel i september i år. En person bosatt i huset hade vaknat och konfronterat Halonen före något hann stjälas. Halonen erkände sin gärning och dömdes för försök till grov stöld.

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 19/224

Enligt den andra åtalspunkten hade Halonen brutit sig in på Tekniska Verken ett par veckor senare, genom att krossa en dörruta med en sten. Där inne hade han stulit två motorsågar, tre mobiltelefoner, diverse verktyg, €20, en väska och till och med arbetskläder. Enligt åklagaren var den stulna egendomen värd åtminstone €2000. Delar av plundringsbytet hade Halonen gömt i sin bostad.

Polisen hade säkrat spår av handskar och skospår från glasbitar som låg vid dörren samt inne i byggnaden. Den pallriga personalen på Tekniska Verken hade sparat ihop €20 i en glasburk som de tänkte köpa glass för. De pengarna hade istället inbrottstjuven lagt beslag på och lämnat handskavtryck efter sig på burken.

 

Lämnade spår efter sig

När Halonen greps för grov stöld i bostaden i Mariehamn kunde polisen konstatera att skorna han hade på sig överensstämde med skoavtrycken som lämnats av tjuven vid Tekniska Verken. Inte bara modellen, utan också slitage på hans skor överensstämde med avtrycken. Ett par handskar påträffades i samband med en annan grov stöld och hade samma tygmönster som de spår som påträffades på Tekniska Verken.

Halonen nekade till att ha gjort något inbrott på Tekniska Verken. Tingsrätten ansåg det bevisat bortom allt rimligt tvivel att skorna som påträffades på Halonen när han greps var de samma som använts vid Tekniska Verken. Dessutom påminde tillvägagångssättet om det som han använt sig av vid bostadsinbrottet. Halonen hade också medgett ett annat inbrott på den plats som handskarna påträffades. Med tanke på att delar av stöldgodset påträffades i hans lägenhet fann tingsrätten det utrett bortom allt rimligt tvivel att han var den skyldige till inbrottet på Tekniska Verken.

 

Digert kriminellt register

Den tredje åtalspunkten gällde också ett inbrott i en privat bostad i Mariehamn. Åklagaren anklagade Halonen för att ha brutit upp ett källarfönster och stulit en laptop, en kamera, €50, en ficklampa, utländsk valuta, mat och läkemedel i kategorin opioider. Delar av stöldgodset hade påträffats i Halonens bostad och en tom karta med de stulna läkemedlen hade påträffats i terrängen. Halonen erkände grov stöld och narkotikabrott.

Sami Petteri Halonen, född 1978, dömdes till 11 månaders fängelse för försök till grov stöld, grov stöld, stöld och narkotikabrott. Tingsrätten konstaterade att Halonen dömts för över 20 olika stöldbrott under perioden 2016 – 2019 och skärpte därför hans straff. Halonen ska ersätta sina offer de förstörda rutorna, samt ersätta Mariehamns stad €2000 för tillgripen egendom och en privatperson €700 för tillgripen egendom. Skattebetalarna dömdes till att ersätta hans försvarsadvokat €1000.

Tingsrätten bestämde också att Halonen genast ska släppas fri. Domen har inte vunnit laga kraft.

Temabild