Kategorier
Nyheter

Styckmord i Kotka – Irakisk man häktad

Polisen har häktat en irakisk man, född 1975, misstänkt för att ha mördat och styckat en annan karl i den finska staden Kotka. Brottet ska ha skett 26e augusti i offrets lägenhet.

Grannar hade hört stort oväsen från vad som lät som ett våldsamt slagsmål och ringt polisen, men oväsendet hade plötsligt tystnat helt. Polisen kom till platsen, men gick inte in i lägenheten, då ingen svarade på dörrknackningar. 

 

Polisen förtegen om detaljer
Ett par dagar senare hade grannarna hört hur det sågades inne i offrets lägenhet. Enligt källor till MTV har offret sågats i bitar i ett ”grymt fall utan dess like” och källor till Iltalehti säger att polisen hittat offrets kroppsdelar. Polisen har däremot vägrat att ge kommentarer om hur det misstänkta mordet skett, men sagt att brottsoffer och gärningsman kände varandra sedan några år tillbaka. Brottsoffret är en yngre man från Irak. Polisen säger sig ha hittat ”något slags” motiv till brottet och säger att allt tyder på att gärningsmannen agerade ensam och att brottet inte har kopplingar till terrorism eller organiserad brottslighet.

 

Misshandlade och mordhotade sina egna barn
Den misstänkte har enligt polisen ingen kriminell bakgrund eller kopplingar till organiserad brottslighet. Enligt tidningen Ilta-Sanomat har den misstänkte bott i cirka sex år i Finland med sin familj. Han har tidigare dömts för misshandel av sin egen dotter och till besöksförbud mot sin familj efter att de flyttat ifrån honom. 

Dokument från Kymmenedalens tingsrätt visar att mannen skickat dödshot till sin dotters telefon och misshandlat sina barn så svårt att de tagits in på sjukhus. Den misstänkte ska även ha använt sina familjemedlemmars pass för att ordna resor för olagliga invandrare från Sverige till Finland.

Ålands Nyheter är den enda svenskspråkiga nyhetskanalen som vågar rapportera om brottet.