Kategorier
Nyheter

Tammerfors: Flicka brutalt gruppvåldtagen av illegala invandrare

”Gruppvåldtäkten hade pågått under en lång tid i männens lägenhet och flickan hade kämpat emot, vädjat, gråtit och skrikit av smärta. Enligt tingsrätten kunde våldtäkten inte räknas som grov eftersom flickan frivilligt hade följt med invandrarna in i deras lägenhet och eftersom de till sist låtit henne lämna lägenheten efter att ha våldtagit henne gång på gång.”

Birkalands tingsrätt friade invandrarmännen Muhamed Touray och James Robert Phillips från ett åtal om grov våldtäkt efter att de hade gruppvåldtagit en flicka på extremt brutala sätt. Gruppvåldtäkten hade pågått under en lång tid i männens gemensamma lägenhet och flickan hade kämpat emot, vädjat, gråtit och skrikit av smärta. Enligt tingsrätten kunde våldtäkten inte räknas som grov eftersom flickan frivilligt hade följt med invandrarna in i deras lägenhet och eftersom de till sist låtit henne lämna lägenheten efter att ha våldtagit henne gång på gång. Tingsrätten dömde istället männen endast för våldtäkt och gav dem lindriga fängelsestraff. Flera andra brott behandlades under rättegången. Amerikanen Phillips vistades olagligt i landet och åtalades för brott mot utlänningslagen.

 

Gav sig på sovande flicka

Det första brottet hade skett i Tammerfors i november 2018. Enligt åklagaren hade Touray försökt våldta eller sexuellt utnyttja en full flicka i ett hjälplöst tillstånd, genom att vänta tills att hon somnade av berusningen och därefter smugit till sängen och tagit av hennes kläder och börjat gnida henne på låren. Flickan hade vaknat upp och sagt åt honom att sluta. Han hade inte slutat och flickan hade stigit upp och kört ut honom ut lägenheten.

Touray nekade till anklagelserna. Han hade inte försökt haft sex med flickan eller tagit av hennes kläder, men han hade tagit henne på låren. Två vittnen var kallade.

Flickan hade varit på nattklubb och festat med en väninna, Touray, och en annan invandrarkarl, som hon var bekant med genom en app för tillfälliga sexuella förbindelser. Han var kallad till tingsrätten för att vittna. Flickan hade också haft något slags förhållande med James Phillips. Hon hade bjudit hem karlarna så att de kunde vänta på sin buss i hennes lägenhet, men Touray hade dröjt kvar efter att hon somnat.

Enligt åklagaren hade händelsen gett flickan ångest, panikattacker och sömnproblem. När flickan fick veta att Phillips arresterats för våldtäkt hade hon berättat för polisen om händelsen med Touray.

 

Ord stod mot ord

Enligt Touray hade inget sådant skett. Han och flickan hade bara pratat och han hade lämnat lägenheten när hon gick och lade sig. Han hade inte druckit alkohol. Han hade träffat flickan nästa dag tillsammans med Philips och hon hade bjudit hem bägge karlarna på en grogg och inte sagt något om kvällen före.

Invandrarkarlen som var kallad att vittna hade inte träffat någon av de andra i sällskapet före festkvällen. Efter en stund hade han lämnat lägenheten för att ta sin buss och Touray hade stannat kvar, fast flickan och hennes väninna redan sov.

Flickans väninna vittnade och sa att hon endast varit salongsberusad under kvällen och att flickan varit måttligt berusad. Hon hade gått och lagt sig före de andra och fått höra om händelsen från den upprörda flickan.

Tingsrätten konstaterade att ord stod mot ord. Både flickan och Touray hade gett detaljerade berättelser i förhör och bägge hade hållit fast vid sina ursprungsberättelser. Förutom flickans berättelse fanns inga bevis för att Touray skulle ha haft någon sexuell kontakt med henne. Trots detta ansåg tingsrätten det bevisat bortom rimligt tvivel att han utsatt flickan för sexuella trakasserier genom att ha rört hennes lår.

 

Extremt brutal och smärtsam gruppvåldtäkt i Tammerfors

Åtalets andra punkt gällde grov våldtäkt. Enligt åklagaren hade Touray och Phillips i mitten av november 2018 slitit av en flicka hennes kläder mot hennes protester och därefter hållit fast henne och brutalt gruppvåldtagit henne på flera extremt smärtsamma sätt. Flickan hade skrikit att hon inte vill, gråtit och kämpat emot invandrarmännen. Enligt åklagaren var våldtäkten grov eftersom den begicks av flera personer och på grund av det våldsamma tillvägagångssättet.

Både Phillips och Touray nekade till anklagelserna. Phillips nekade till att alls ha haft samlag med flickan, medan Touray hävdade att samlaget varit frivilligt. Flickans syster var kallad att vittna. Tingsrätten fick ta ställning till bevis i form av filmer från övervakningskameror, en läkarrapport och rapporter från Centralkriminalpolisens laboratorium.

Enligt flickan hade hon stött på männen i centrala Tammerfors när hon sent en kväll var på väg för att träffa en vän. Istället för att fortsätta till sin vän hade hon följt med de okända invandrarkarlarna till deras lägenhet och sedan gått och lagt sig där. De hade kommit och slitit av henne kläderna och därefter turats om att hålla fast henne och våldta henne. Hon hade kämpat emot, på flera språk bett dem sluta, gråtit och skrikit av smärta.

 

Sade att flickan tagit initiativet

Enligt Touray hade han och Phillips stött på flickan på väg hem från en nattklubb. Flickan hade frågat om hon fick följa med hem till männen, vilket hon fick. I lägenheten hade flickan lagt sig i sängen mellan männen och börjat röra dem. Enligt Touray hade Phillips då lämnat sängen och flickan hade tagit av sig kläderna och tagit initiativ till ett samlag med Touray. Därefter hade flickan på engelska bett männen byta plats, vilket de gjort. Detta upprepades flera gånger under natten enligt Touray. Hon hade bettet sig normalt före och under samlagen, men börjat bete sig konstigt efteråt. Därefter hade hon klätt på sig och gått hem.

Under förundersökningen hade Touray sagt till polisens förhörsledare att han sett på när Phillips haft samlag med flickan, men i senare förhör sagt att det var för mörkt i rummet för att se något.

 

Sade att flickan inte varit i lägenheten 

Enligt Phillips hade han och Touray träffat flickan på väg hem från en nattklubb och hamnat i samspråk med henne. Hon hade följt med på samma buss som dem och gått av vid samma hållplats. Han hade antagit att flickan bodde i närheten. Männen hade gått hem till sin lägenhet utan att flickan eller någon annan följt med. Phillips sade att han inte sett någon annan i trapphuset eller i lägenheten. Han och Touray hade kommit hem och Phillips hade gått och lagt sig. Ifall någon annan kommit till lägenheten efter det hade han inte kunnat märka det. Phillips sade att han inte druckit alkohol eller använt något annat rusmedel. Han minns inget mer efter att han gått och lagt sig.

När han vaknade nästa morgon var flickan inte i lägenheten. Touray hade berättat detaljerat för Phillips hur han haft sex med flickan från kvällen före. Sedan hade polisen anlänt och sagt att det hade skett en våldtäkt i lägenheten.

 

Kände igen misstänkta på polisfotografier

Flickans syster var kallad att vittna och berättade att hon fått hysteriska samtal nästa morgon från flickan, som berättade att hon blivit våldtagen av två mörkhyade män. Systern vittnade om att flickan efter händelsen varit rädd för främmande män och att blivit sjukskriven för att hon inte längre kunde arbeta eller studera.

Flickan gick till läkare och polisen redan nästa dag. Hon kunde senare peka ut männen på fotografier som polisen visade.

På övervakningsfilmerna syns det tydligt hur flickan i sällskap med Touray och Phillips lämnar Tammerfors centrala torg och hur flickan går hand i hand med Touray. Enligt en läkarrapport från nästa morgon fanns det inga tydliga tecken på yttre skador på flickan.

 

DNA-bevis vägde tungt i rätten

Enligt tingsrätten hade flickans berättelse varit ganska detaljerad och konsekvent och hennes berättelse ansågs vara tillförlitlig. DNA-prover från flickan bevisade att Touray hade haft samlag med henne. Dessutom hittades flickans DNA på Phillips.

Enligt en medicinsk rapport från januari har flickan diagnostiserats med traumatisk stress. Hon lider av ångest, rädsla och sömnproblem. Våldtäkten har varit en exceptionellt traumatisk händelse som gjort att hon tvingats avbryta sina studier.

Tingsrätten trodde inte på Tourays berättelse att flickan flera gånger på engelska bett männen byta plats, då hennes kunskaper i engelska ansågs för svaga. Dessutom hade Touray ändrat sin berättelse om huruvida han kunnat se Phillips eller inte.

Phillips hade berättat helt avvikande från Touray och flickan. Han hade inte sett flickan efter att de klev av bussen eller märkt att någon haft sex i rummet medan han sov. Trots detta hade flickans DNA hittats på Phillips.

 

Tingsrätten skyllde på brottsoffret

Tingsrätten ansåg att flickans berättelse var den trovärdigaste, men trots att gruppvåldtäkten varit extremt brutal ansåg tingsrätten inte att den var grov, eftersom flickan frivilligt kommit till männens lägenhet och eftersom hon inte hindrats från att lämna den på morgonen efter att hon blivit gruppvåldtagen gång på gång.

Tammerfors tingsrätt dömde Muhammed Touray, född 1999, till 2 års och 6 månaders fängelse för våldtäkt och sexuella trakasserier. Han ska ersätta flickan han sextrakasserade med €600 för psykiskt lidande och tillsammans med Phillips ersätta flickan de gruppvåldtog totalt €10 500 för hennes smärta, skador och psykiska lidande.

Amerikanen James Robert Phillips, född 1992, dömdes till 2 år och 1 månads fängelse för våldtäkt och utlänningsförseelse eftersom han illegalt vistats i Finland.

Han ska tillsammans med Touray ersätta flickan de gruppvåldtog totalt €10 500 för hennes smärta, skador och psykiska lidande.

Bägge brottslingar ska tillsammans betala sina offers rättegångskostnader och de hålls bägge häktade tills de förpassas till Kylmäkoski fängelse.

Åklagaren och ett av brottsoffren har anmält missnöje med domen. Touray och Phillips har bägge anmält missnöje med domen.

På bilden: James Robert Phillips