Kategorier
Nyheter

Tingsrätten beskriver mordet som en avrättning: offer sköts genom örat och gommen

Det var den 6 maj på eftermiddagen som räddningstjänsten ryckte ut på ett larm om en bilbrand i Järfälla. Bilen som brunnit var en röd Mini-Cooper, och i baksätet påträffandes det förkolnade liket av en människa.

 

Drev narkotikaliga på åländska skolor

DOKUMENT

Attunda tingsrätt B 5410-20

Undersökningar visade spår av bensin och i en väska i bilen påträffades identitetshandlingar tillhörande en afrikansk man, född 1998. En DNA-undersökning av kvarlevorna bekräftade att ID-handlingarna tillhört den döde mannen. Misstankar fattades mot Armando Söderlund – även känd som Francisko – som tidigare varit ledaren för en narkotikaliga som opererade inom åländska skolor av invandrare och för detta dömts till ett lindrigt fängelsestraff 2017.

 

Fastnade på övervakningskameror

Ur bevisen från vägkameror framkom det att Armando Söderlund färdats i den röda Mini-Coopern tillsammans med gymägaren Daniel Del Pino till platsen för branden. Åklagaren kunde visa hur offret tillsammans med Söderlund och Del Pino varit inblandad i en brottslig verksamhet, där de tog penninglån från olika banker, som sedan slussades vidare. Personer lurades att ta lån genom assistans från Söderlunds och Del Pinos, men pengarna försvann sedan på vägen.

Tillsammans med en annan afrikan hade Söderlund träffat sitt offer på en restaurang på Sveavägen – ett möte som fångades på restaurangens övervakningskamera. En timme senare påträffades offret död i den utbrända bilen. I tiden emellan hade Söderlund åkt med sitt offer i en Uber-taxi till Del Pinos lägenhet, där Del Pino mött upp.

Enligt Söderlund själv hade han haft affärer tillsammans med afrikanen och affärerna hade gått dåligt. Afrikanen hade pratat om gängen Dödspatrullen och Shottaz och Söderlund hade känt sig hotad.

Över 90 000 kronor hade påträffats av polisen i lägenheten som Söderlund och Del Pino delade. Del Pino hävdade att pengarna i huvudsak var vinster han gjort på hasardspel på svartklubbar. Del Pino var bara flyktigt bekant med brottsoffret.

 

Hävdade självförsvar

I bilen hittade polisen det demonterade vapnet. Två kuHävdlor påträffades i offrets huvud och ett i halsen. Skotten hade avfyrats i gommen och vid örat.

Både Söderlund och Del Pino hävdade att skotten gått av när Söderlund agerat i självförsvar vid ett handgemäng och brottning i bilen efter att afrikanen dragit vapen. Tingsrätten gav inte mycket för den berättelsen.

Direkt efter öste de bensin i bilen och tände på den före de skenade iväg till ett villaområde intill. Därifrån beställde Del Pino en Uber-taxi till Wahlqvist gym, där Söderlund tvättade sina blodiga kläder före han åkte hem till sin lägenhet.

 

Mordet beskrivs som avrättning

Åklagaren hade krävt att Daniel Del Pino skulle dömas för medhjälp till mord. Tingsrätten såg det inte som styrkt att Del Pino skulle ha haft någon sådan roll i händelserna. Däremot ansågs Del Pino skyldig till grovt skyddande av brottsling, eftersom han hjälpt Söderlund fly brottsplatsen.

Straffet för mord i Sverige är som minst 10 år och som mest 18 år eller livstid:

”Som tingsrätten funnit utrett i skulddelen har brottsoffret med direkt avsikt skjutits med tre skott som alla träffat huvud- och halsregionen. Gärningen har haft karaktär av avrättning. Några andra försvårande eller förmildrande omständigheter, som kan beaktas i denna bedömning, har inte blivit visade”, skriver tingsrätten i sin dom mot Söderlund.

Daniel Del Pino är tidigare ostraffad. Han hade suttit häktad i sex månader efter brottet. Tingsrätten ansåg att en villkorlig dom om åtta månader var ett rimligt straff.

Den mördade mannens bror hade krävt 90 000 i skadestånd för sitt lidande och för begravningskostnaderna. Tingsrätten ansåg det inte vara bevisat att personen verkligen var bror till offret och avslog yrkandet.

På bilden: Del Pino, Söderlund infälld