Kategorier
Nyheter

Tony Asumaa ger €20 000 till vänsterstiftelse för panelsamtal

Avgående utbildningsminister Tony Asumaa (L) såg till att hinna ge €20 000 av skattebetalarnas pengar till vänsterstiftelsen Ålands Fredsinstitut, före han lämnade sin post som minister. Stiftelsen leds av talman Roger Nordlund (C) och för pengarna ska den ordna ett panelsamtal i mars nästa år på Kastelholm. Tidigare år har de inbjudna deltagarna i huvudsak varit nordiska vänsterprofiler. 

I det senaste samtalet på Kastelholm kritiserades ”högerpopulism” genomgående och juntan kom bland annat fram till att Brexit har visat att folkomröstningar inte fungerar. Svenska socialdemokrater berömdes för sin ”skicklighet på att hantera svåra frågor”, samtidigt som man varnade för faran med ”fascister och nazister” såsom till exempel danska socialdemokrater. 

Partiet Sannfinländarna var för känsligt för att benämnas med namn och kallades istället för ”Halla-aho-partiet”, och beskrevs som odemokratiska. Ett annat hot som togs upp var obeskattade pengar, som enligt juntan bidrog till ojämlikhet i Sverige.

Därefter makade sig vänsterprofilerna från slottet till en närliggande krog för att fortsätta sitt bidragsfinansierade samtal. Under en ”livlig” diskussion på krogen kom juntan fram till att det är upp till frivilliga organisationer och fackföreningar att lära upp unga, invandrare och ”lågutbildade” så att de inte blir ”populister”.

Foto: Ålands Fredsinstitut