Kategorier
Nyheter

Tre arabiska fiendesoldater döms efter överfall på en medborgare i Esbo

Fiendesoldaterna Mustafa Faris Abbas Al-Hamdaani, Yasser Majid Abdelzahra Al-Maliki och Juitar Quasim Mohammad Al-Talabani stod åtalade för att ha misshandlat en medborgare i Esbo sommaren 2019.

Enligt åklagaren hade de slagit honom i ansiktet, på läppen, i pannan och sparkat honom, fällt honom till marken och sparkat honom i ryggen när han låg ner. Alla tre nekade till anklagelserna.


Piss på gatan ledde till överfall

DOKUMENT
Västra Nylands tingsrätt R 20/1995


Östra Nylands tingsrätt R 20/1198

Medborgaren berättade att han gått på gatan med sin fru, då han såg en person urinera på gatan. Detta var Al-Maliki. Medborgaren hade påpekat detta och när paret gått förbi hade Al-Maliki kastat sin ölmugg i ansiktet på mannen, som bar glasögon. Därpå hade Al-Maliki slagit mannen i ansiktet och sparkat honom i magen. Paret lyckades komma iväg. De försökte sedan ta bilder på Al-Maliki för att ha som bevis. Då gick de två andra fiendesoldaterna också till attack.

Två av dem höll fast medborgaren, medan den tredje slog honom i ansiktet och på kroppen tills han föll till marken. Därefter fortsatte triaden att sparka på honom när han låg ner och slutade inte före en granne ropade att polisen var på väg. De rånade honom samtidigt på hans telefon, men en kvinna i deras sällskap återlämnade den till offret.

 

Alla nekade till brott

Mustafa Al-Hamdaani berättade att han kastat sin ölmugg på medborgaren efter att han blivit tillrättavisad för att han urinerade på gatan. Han menade att han inte varit inblandad i resten av bråket, men att medborgaren inte blivit utsatt för något våld efter att han blivit slagen till marken. Al-Hamdaani hade ändrat en hel del i sin berättelse mellan polisförhöret och rättegången.

Yasser Al-Maliki var fåordig i rätten och ville inte berätta vem som sparkat medborgaren.

Juitar Al-Talabani sade att han druckit mycket och inte kom ihåg något av händelsen.

 

Två vittnen såg misshandeln

En kvinna var kallad att vittna eftersom hon sällskapade med en av fiendesoldaterna och var på platsen. Hon berättade att händelsen börjat med att medborgaren anmärkt om att Al-Maliki urinerade på gatan. Två av männen angrep medborgaren med slag och sparkar mot hans kropp och huvud. Sedan hade Al-Maliki tagit strypgrepp runt medborgarens hals. När medborgaren slagits till marken hade männen sparkat honom hårt.

Ett vittne som stått på en balkong berättade att han sett 2-4 män anfalla en annan man oprovocerat. Vittnet hade sett några slag, men inga sparkar. Vittnet hade ropat och uppmanat männen att sluta och senare gåt ner till gatan.

 

Slipper straff tack vare sexualbrott mot barn

Tingsrätten ansåg det inte tillräckligt bevisat att medborgaren blivit sparkad när han låg på marken, då inga skador synts där. Däremot hade medborgaren fått spruckna läppar, blåmärken i ansiktet och långvarig smärta i hakan.

Mustafa Faris Abbas Al-Hamdaani, officiellt född 1995, dömdes som skyldig till misshandel, men slipper helt undan straff eftersom han dömts för grova sexuella övergrepp på ett barn.

Yasser Majid Abdelzahra Al-Maliki, officiellt född 1991, dömdes till €360 i böter för misshandeln.

Juitar Quasim Mohammad Al-Talabani, officiellt född 1980, dömdes till €360 i böter för misshandel.

De tre ska gemensamt betala €800 i skadestånd till sitt offer och €250 för nya glasögon. Fiendesoldaterna är således åter satta på fri fot i Finland.

 

Söp ner och utnyttjade hemlös flicka tills polisen kom

Gällande Al-Hamdaanis grova sexuella övergrepp på ett barn, dömdes han för det i Östra Nylands tingsrätt i september – mot sitt nekande.

En flicka hade rymt hemifrån med en vän och hon bodde på järnvägsstationen i Helsingfors. Al-Hamdaani hade erbjudit dem att övernatta hos honom. Han hade direkt förgripit sig på flickan, som var alkoholiserad. Al-Hamndaani försåg henne med alkohol och förgrep sig på henne under en längre period. Han hade också smittat henne med en könssjukdom och strypt henne när hon försökte fly från hans lägenhet. Övergreppen fortsatte tills polisen kom och tog bort flickan från honom.

Han dömdes för grovt sexuellt utnyttjande av barn och misshandel till 2 år och 8 månaders fängelse, samt till att betala flickan €15 000 i skadestånd.