Kategorier
Nyheter

Tre organisationer får dela på €225 000 i socialbidrag för nygammalt företagarprojekt

Högskolan på Åland, Ålands Näringsliv och Visit Åland – tre organisationer som bemästrat konsten att suga ut bidrag ur landskapsregeringen och EU har gått ihop för ett nytt projekt de kallar ”Gear Up!” och som ska kosta skattebetalarna €225 000. Projektet ska pågå i tre år och det är frågan om det gamla vanliga: försök till att lära turistföretagare hur de ska sälja sina tjänster digitalt, blandat med lite föreläsningar om vänsterideologi.

Totalt ska €132 000 gå till att avlöna personal, vilket åtminstone kommer att vara en projektledare. Drygt €72 000 ska gå till köpta tjänster, som kan vara allt från konsulter till föreläsare. Utöver detta ska €12 000 gå till att hyra lokaler och €8000 till kommunikation och IT. Slutligen ska €1000 gå till ”övrigt”.

De tre organisationerna har lovat att de själva kommer att satsa €0,00 i sitt projekt, medan landskapsregeringen och Europeiska Socialfonden (ESF) ska satsa €112 630 vardera. Näringsavdelningens byråchef Susanne Strand godkände bidraget för några dagar sedan.

För att få bidragen hävdar Högskolan att de ska hjälpa åländska turistföretagare med digital marknadsföring – vilket länge varit ett säkert kort för de som vill ha bidrag från LR.

 

Ska ”förstå nyttan av hållbarhetsarbete”

”I spåret av Covid -19 har förutsättningarna att verka som turismföretagare omkullkastas helt”, skriver Högskolan – trots att sommaren 2021 har varit den bästa turistsommaren i mannaminne.

Modul 1 ordnas av den svårt bidragsberoende föreningen Visit Åland – som säger att de ska ge dem råd om digital marknadsföring och försäljning.

Modul 2 ordnas av den svårt bidragsberoende föreningen Ålands Näringsliv och sägs hjälpa företagarna göra en affärsplan och få lönsamhet.

Modul 3 ordnas av Högskolan och har som syfte att banka in vänsterideologi i huvudet på deltagarna:

”Företagen ska få insikter i hållbarhet och förstå nyttan av hållbarhetsarbete”, står det att läsa i projektdirektiven. Vänsterideologer på Högskolan ska också läxa upp företagarna så att de förstår ”företagets sociala ansvar”.

Högskolan anger till LR att totalt 36 kvinnor och 24 män kommer att ha erhållit en kvalifikation efter projektet, men vilken kvalifikation det rör sig om avslöjas inte.

Bidragskravet till LR har lämnats in gemensamt av högskolans vice rektor Sven Schauman, Ålands Näringslivs VD Jan-Erik Rask, samt Visit Ålands VD Lotta Berner-Sjölund.

Kontaktperson för projektet är Paula Linderbäck från det åländska vänsterpartiet Hållbart Initiativ. Hittills har ingen annons för tjänsterna inom projektet publicerats hos arbetsförmedlingen.