Kategorier
Nyheter

Turkisk serievåldtäktsman döms för att ha våldtagit neddrogad flicka i Mariehamn

En turkisk man som för ett par år sedan släpptes på fri fot efter att ha dömts för våldtäkt och andra övergrepp i Hammarland, kunde tack vare ett likgiltigt rättsväsende fortsätta sin kriminella karriär och passade på att våldta en flicka som blivit neddrogad med bensodiazepiner på en hemmafest i Mariehamn. Nu döms han till 2 år och 3 månaders ovillkorligt fängelse.

Åklagaren yrkade på att Vedat Soysal skulle straffas för våldtäkt efter att han tvingat en flicka som var i ett hjälplöst tillstånd till samlag. Flickan hade enligt åklagaren varit närmast medvetslös efter att hon blivit neddrogad av Soysal och en åländsk man. Brottet skedde i Mariehamn i september 2019.

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 20/174

Soysal nekade till anklagelserna och sade att han inte haft något samlag med flickan eller gjort något mot hennes vilja. Han hade bara sovit under natten.

 

Hjälplöst berusad

Flickan berättade att hon en kväll blivit bjuden hem till den åländska mannen, som hon också var intresserad av. Soyasal hade också varit i lägenheten. Den åländske mannen hade börjat ta piller och övertygat flickan om deras förträfflighet och hur bra hon skulle må om hon tog dem. Turken hade inte tagit några piller eller varit berusad.

Flickan hade blivit redlös av drogerna hon tagit och sade att hon blivit ”helt borta”. Hon vaknade av att en skäggig karl antastade henne och sedan våldtog henne. På grund av narkos kunde hon inte försvara sig eller komma till medvetande.

 

Viktiga bevis säkrades på sjukhuset

Morgonen därpå vaknade hon bredvid Soysal. Ett vittne rekommenderade henne nästa morgon att besöka sjukhuset, där hon undersöktes för övergrepp. Säd med Soysals arvsmassa påträffades i hennes underliv. I hennes blod påträffades spår av narkotiska bensodiazepiner, samt drogerna amfetamin, metamfetamin och cannabis.

Vittnet berättade att hon ringt till flickan redan under kvällen, men istället hade den åländske mannen svarat och sagt att flickan ”var helt borta, inte förstod någonting och att hon tagit stavar”. Vittnet hade ändå fått prata med flickan, som varit märkbart berusad, pratat sluddrigt och osammanhängande. Vittnet hade senare ångrat att hon inte åkte för att hämta flickan.

Pillren som flickan fått hade troligtvis varit Alprazolam, vilka ger biverkningar som dåsighet, yrsel, förändringar i sexualdriften, sömnstörningar, minnesförlust, förvirring, hallucinationer, kramper och svaghet.

 

Biverkningar av Alprazolam

 

Åländsk medbrottsling avled

Tingsrätten ansåg att det inte fanns något rimligt tvivel om att Soysal hade våldtagit flickan. Han dömdes så sent som 2017 för att ha utsatt en åländsk kvinna för en brutal våldtäkt, misshandlat henne och mordhotat henne. Tingsrätten tyckte inte då att det var så farligt och släppte honom på fri fot med en villkorlig dom, så att han kunde utsätta fler oskyldiga människor för övergrepp. Den nya våldtäkten begicks inom tidsramen för den tidigare villkorliga domen.

Den åländske mannen avled i september 2020 och åtalen mot honom för narkotikabrott avskrevs.

Vedat Soysal, född 1979, döms till 2 år och 3 månaders fängelse för våldtäkt. Han hålls häktad i väntan på att förpassas till Åbo fängelse. Han ska också betala sitt offer €5000 i skadestånd för hennes lidande. Tingsrätten förkastade åklagarens yrkande på straffskärpning. Domen har inte vunnit laga kraft.