Kategorier
Nyheter

Två års fängelse för polack som försökte sparka ihjäl värnlös människa i Mariehamn

MARIEHAMN Tingsrätten dömde polacken Wojciech Maurycy Gwizdala till 1 år och 11 månaders ovillkorligt fängelse för en stor mängd brott, inklusive en brutal misshandel av en åländsk man, som han hade tagit sats och sparkat i huvudet när mannen var värnlös, för att sedan lämna honom liggande livlös vid Strandgatan.

Misshandlade kvinna i hennes bostad

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 15/240

Gwizdala hade även misshandlat andra personer, inklusive för honom helt främmande människor. Enligt åklagaren hade Gwizdala i november 2015 attackerat en kvinna i hennes bostad i Mariehamn genom att strypa henne och slå henne flera gånger i ansiktet. I april 2016 hade han gett sig på henne igen och slagit henne i ansiktet, han hade också attackerat en man vid samma tillfälle genom att slå och skalla honom flera gånger i ansiktet.

I augusti 2015 hade han enligt åklagaren krossat ett fönster på en bostad i Mariehamn genom att kasta en sten genom det. I oktober 2015 hade han stulit en bil och kört grovt rattfull av vägen vid Österleden. Enligt åklagaren hade han haft minst 1,76 promille i blodet.

 

Slog man till marken med flaska och stampade på honom

I juni 2015 hade Gwizdala tagit en taxi från Arkipelag till sin bostad, men vägrat betala sin taxinota. Istället fick taxichauffören en mängd stenar slungade mot sig av polacken.

I juni 2016 hade Gwizdala överfallit en för honom okänd man vid självstyrelsegården i Mariehamn. Enligt åklagaren hade Gwizdala skallat mannen i ansiktet, slagit honom till marken med en flaska i huvudet, för att sedan sparka och stampa på den liggande mannen.

 

Försökte sparka ihjäl värnlös människa 

Den allvarligaste punkten var för en grov misshandel 19 juni 2015. Gwizdala hade enligt åklagaren slitit ner en man på marken i hans halskedja för att sedan upprepade gånger slå honom i ansiktet med knytnäven och sparkat honom flera gånger i ansiktet och huvudet när han låg medvetslös på marken.

Mannen hade tillfogats potentiellt livshotande skador och åklagaren menade att misshandeln skett på ett ”synnerligen rått och grymt sätt”.

Förutom detta stod Gwizdala åtalad för en stor mängd snatterier och stölder av alkoholdrycker, samt ett par småbrott.

 

Kvinna fick betydande skador i ansiktet

Gwizdala medgav misshandeln av kvinnan, men nekade till att ha tagit strypgrepp. Han hävdade att kvinnan varit den som attackerat honom först. Kvinnan hade fått betydande skador i ansiktet, bland annat ett helt igensvällt öga och sår vid läppen. Gwizdala dömdes för misshandel.

För den andra misshandeln mot kvinnan och en man hävdade Gwizdala att han tidigare blivit utsatt för ett organiserat överfall av mannen, som tidigare kommenderat andra personer för att misshandla honom. Enligt mannen hade han gått emellan vid ett gräl mellan Gwizdala och en tredje part och ”fått stryk” av Gwizdala, som också misshandlat övriga närvarande, inklusive kvinnan. Tingsrätten ansåg inte att något mer än en knuff mot kvinnan hade bevisats och åtalsrätten för lindrig misshandel hade redan preskriberats. Däremot dömdes Gwizdala för att ha misshandlat mannen.

 

Sparkade runt 10 gånger på man som låg på marken 

Den åländske mannen som hade blivit misshandlad av Gwizdala vid självstyrelsegården berättade att han suttit med bekanta på en bänk och druckit öl när Gwizdala kom fram och bad att få låna €10. Mannen nekade, men erbjöd istället en öl. Gwizdala hade gått därifrån, men sedan kommit tillbaka och skallat mannen så att han började blöda kraftigt. Mannen hade knuffat ner Gwizdala i fontänen, men fått ett slag med en flaska i bakhuvudet när han var på väg tillbaka mot bänken. Mannen hade fallit ned och polacken hade sparkat honom i sidan, axeln och huvudet när han låg värnlös på marken. Mannen hade fått sår i tinningen av sparkarna. Hans vän försökte stoppa Gwizdala, men blev bortskuffad. Mannen hade blivit sparkad ca 10 gånger.

 

Offer led frakturer  – endast lindrig misshandel

Gwizdala menade att mannen attackerat honom först och kastat honom i fontänen. Gwizdala berättade att han slagit mannen några gånger mot huvudet och eventuellt sparkat på honom när han låg på marken, men inte i huvudet. Därefter hade han flytt platsen för att inte bli tagen av polisen.

Två vittnen på plats hade berättat någorlunda överensstämmande med brottsoffret och ett av vittnena var dessutom nyktert vid tidpunkten. Läkarutlåtanden bevisade betydande skador och frakturer på mannen som Gwizdala hoppat på. Ur polisens fotografier framgick att mannen varit mycket blodig över hela ansiktet och att det funnits ”rikligt med blod” på bänken och marken bakom bänken. Gwizdala dömdes endast för lindrig misshandel. Han hade själv gjort en motanmälan eftersom mannen knuffat honom i fontänen, men tingsrätten förkastade den.

 

Tog sats och sparkade försvarslös man i ansiktet

Ålänningen som blivit grovt misshandlad av Gwizdala på Strandgatan mindes inget av händelsen. Han hade fått blåmärken och sår och haft ont i ett par veckor. Gwizdala mindes inte heller något av händelsen.

Ur övervakningsfilmer från en säkerhetskamera vid PAF Casino syns bägge männen redlöst berusade och krälandes på marken. De sitter på varsitt håll och samspråkar, när Gwizdala närmar sig mannen och sliter tag i hans halskedja och drar ner honom på marken. Därefter slår han mannen upprepade gånger med knytnäven och armbågen i ansiktet och mannen börjar blöda. Mannen försöker spjärna emot och lyckas skuffa bort polacken, som då stiger upp och börjar sparka mot hans huvud. På videon syns den liggande mannen rycka bakåt när sparkarna träffar. Därefter tar Gwizdala sats och sparkar mannen en sista gång i huvudet. Mannen blir liggande livlös. Gwizdala gör ett försök att få upp mannen på fötter utan att lyckas och lämnar därefter mannen liggandes livlös.

När mannen kommit till sjukhus hade han inte vetat att han blivit misshandlad. Mannen hade fått en bruten näsa och skador i pannan. Tingsrätten ansåg Gwizdalas skuld vara bevisad.

De flesta snatterier och stölder erkändes av Gwizdala, som också erkände rattfylleriet. Ett par åtal lades ned då de hunnit preskriberas.

 

Välkänd återfallsförbrytare

Tingsrätten konstaterade att Gwizdala redan dömts två gånger i Finland samt dömts ett flertal gånger för våldsbrott i Polen. Därför skärptes också hans straff. Gwizdala krävde att domen skulle beakta den långa tiden som förflutit sedan brotten, men tingsrätten konstaterade att orsaken till att det tagit så länge varit för att han hållit sig undan från rättvisan utomlands och inte dykt upp på rättegång.

Polacken Wojciech Maurycy Gwizdala, född 1979, dömdes till 1  år och 11 månaders ovillkorligt fängelse för tre fall  av misshandel, ett fall av grov misshandel, bruksstöld av motordrivet fordon, grovt rattfylleri, grovt äventyrande av trafiksäkerheten, lindrigt bedrägeri, skadegörelse, försök till misshandel, samt en mängd stölder och snatterier. Han ska ersätta offret vid självstyrelsegårdens fontän totalt €2600.